Velmi zamotaný zápas ve Slavičíně

V neděli 06.02.2022 jsme s týmem Vlčnova B měli sehrát velmi důležitý zápas o záchranu v soutěži KP-Zlín s posledním týmem tabulky, s týmem ze Slavičína. Rozhodně jsme zápas nechtěli podcenit a pokusili jsme se postavit to nejlepší co jsme v tu chvíli mohli. A i-když jsme jeli do Slavičína, jako favorité a začátek zápasu se vyvíjel dobře, pak se to bohužel nějak zamotalo. No posuďte sami níže v článku.

Na první šachovnici hrál Kryštof Trávníček černými figurami, kde se mu moc nepovedlo rozehrát dobře zahájení a vnikl mu izolovaný pěšec, který byl lehce napadnutelný a nakonec ho ve střední hře i ztratil. Takže to nevypadalo nijak dobře. Nakonec ale ukázal svou kvalitu silného hráče a partii se mu povedlo zremizovat. Hodně mu v tom pomohl jeho soupeř. Posuďte sami v diagramu zda je pozice prohraná nebo ji černý dokáže remizovat.

Ano pozice je teoretická remis, ale musíte zahrát přesně!

Na druhé šachovnici hrál bílými Petr Kapusta, který rozehrát, jak už to tak bývá agresivní postavení s opačnými rošádami a postupně soupeře začal přehrávat. První získal materiál ve formě pěšců a pak postupně tlačil dále na pozici soupeře. A nehrál nijak měkce na koncovku s výhodou ve formě pěšců, ale dále pokračoval v útoku na krále černého v malé rošádě a nakonec soupeře porazil na taktický obrat.

Na třetí šachovnici hrál Jarda Buráň černými figurami, kde se rozehrálo zahájení a po přechodu zahájení střední hra byla nabídnuta remis, kterou soupeř přijal.

Na čtvrté šachovnici hrál bílými figurami Joseh Hudaček, kterému se zatím u nás v předchozích partiích moc nedařilo, ale teď si to vynahradil. V zahájení byla svedena teoretická bitva, kde se hrálo dlouho podle teorie, pak se mi zdá, že to náš hráč zahrát trochu jinak, aby se soupeř dostal z tempa. I tak ale byla pozice velmi dlouho vyrovnaná, i-když možná s trochu příjemnější pozicí pro bílého. V koncovce to ale soupeř nezahrál vůbec dobře, hrál hrozně pasivně a postupná aktivita našeho hráče se nakonec ukázala. Získal aktivní figury a potom 2 pěšce s kterými utíkal na královském křídle do dámy a nakonec vyhrál.

Na páté šachovnici jsem hrál černými figurami já (Jan Moštěk), kde jsme v zahájení rozehráli klasické zahájení, ale pak mně soupeř překvapil, protože tato varianta se moc často nehraji, i-když jsem ji někdy dávno někde studoval tak jsem nezvolil nejlepší plán, uvidíte níže celou partii. Soupeř zrušil napětí v centru šachovnice a střed se zablokoval. Stál jsem o něco stísněněji na dámském křídle a tam jsem měl i hrát, což jsem bohužel neudělal, ale snažil se prosadit tah e5 v centru, protože jsem si myslel, že je to správný plán bohužel to tak nebylo. Pak jsem se dostal do kvůli špatnému plánu do trochu horší pozice. Nakonec to soupeř nezahrál přesně a dostal jsem šanci opět pozici vyrovnat a nakonec i stát lépe, když jsem získal pěšce a měl pěšcovou převahu 3 na 1 na dámském křídle, takže pěkně pomalu jsem mohl jít do výhry. Pak jsem ale po tahu soupeře udělal hroznou hrubku, což se mi někdy stane a proto já možná i další naši hráči nemáme vyšší výkonnosti. Obětoval jsem figuru s myšlenkou, že chytám soupeři dámu, ale bohužel po dobrání kvality si soupeř to políčko pro dámu pokryl a měl jsem kvalitu méně, ale pěšce více. Nakonec jsem musel hrát aktivně a i-když je pozice i tak remizová zbytečně jsem si to zkomplikoval. Postupně jsem valil volnými pěšci dopředu až se mi nakonec povedlo pěšce prosadit a nakonec pozici vyhrát, ale opravdu zbytečně jsem si to zkomplikoval.

Na šesté šachovnici hrála naše opora týmu pan Knotek, který hraje výborně a má úspěšnost 70 % a i dnes hrál velmi dobře. Po zahájení a v přechodu do střední hry získal velmi dobrou pozici. Soupeř měl dvojpěšce a bílý měl aktivní figury a černý se musel bránit. Nakonec se přešlo do věžové koncovky s 2 věžemi a pan Knotek měl pěšce více. Nakonec se soupeři povedlo dát panu Knotkovi dvěma věžemi věčný šach. Proto se v takových pozicích říká, že se má jedna věž vyměnit, aby nemohlo k tomuto dojít nebo ani k harmonice věžemi.

Na sedmé šachovnici zahrál velmi pěknou partii černými Vlastik Oharek a jde vidět, že jde opět výkonností nahoru. Po zahájení se dostal do velmi dobré pozice a soupeře v zahájení přehrál. Nejspíše i proto, že bílý zahrát netradiční zahájení 1.b4 a i-když zahájení bílý znal, Vlastik soupeři správně uhnul a soupeř pak ztrácel čas. Ve střední hře získal Vlastik kvalitu a pěšce a postupně soupeře porazil.

Na osmé šachovnici zahrál partii, jako na houpačce Jenda Javor bílými figurami. Kde Jenda rozehrál partiie rozhodně dobře, když jsem viděl získal pěšce více. Pak ve střední hře získal kvalitu více, ale nebylo to zadarmo a musel si dávat pozor. Soupeřka, ale začala tlačit na jeho pozici, hlavně na jeho krále. Kde jak Jenda říkal při cestě zpět se neumí moc dobře bránit. (Vždy je lepší a příjemnější, když se útočí) Nakonec vrátil Jenda materiál zpátky, což není problém neměl nic méně a dostal se do vyrovnané věžové koncovky, pouze s jedním párem věží. Takže jednoduše se dala pozice remizovat. Bohužel nevím pak, co se v pozici stalo, protože náš hráč nakonec bohužel prohrál. A bohužel už je to podruhé ve věžové koncovce (vyrovnané) mohl mít o 2 prohry méně což je škoda.

Napsat komentář