Zápas Hošťálková B – Vlčnov B

Dnes se podíváme na zápas v soutěži KP-Zlín mezi týmu Hošťálková B – Vlčnov B. Bohužel jsme opět hráli tento daleký zápas venku a museli jsme jet až na kraj našeho kraje. Vyrazili jsme na zápas pěkně brzy ráno a bohužel jsem se nepodíval až na konec úvodní zprávy do poznámek, kde je napsáno, že zápas nezačíná tradičně v 9:00, ale až v 9:30, takže jsme mohli vyjet o něco později. Ale už se stalo a tak jsme museli na domácí soupeři chvilku počkat. Rozhodně jsme čekali těžký zápas, jelikož soupeř je na 2.místě tabulky a má velmi silnou sestavu. Když se podíváte na výsledky v zápasu tak skoro všichni naši soupeři měli měli vyšší Elo než naši hráči. Jen Kryštof a Kapusta jsou na stejné nebo vyšší úrovni.

Šachy Hošťálková B   Vlčnov B
Pala Vladimír V Z 2193 ½ ½ 2136 Trávníček Kryštof Mikuláš Z
Krejča Jakub V Z 2153 0 1 2080 Kapusta Petr V Z
Krmela Aleš Z 2064 ½ ½ 1914 Moštěk Jan Z
Zelenka Milan Z 2036 ½ ½ 1940 Knotek Josef H Z
Vraj Karel Z 2028 0 1 1915 Flekač Milan Z
Vraj Ondřej Z 1991 1 0 1704 Oharek Vlastimil
Lukaštík Jaroslav H 1957 0 1 1707 Ondrůšek Jan
Galda Tomáš 1783 1 0 1287 Kadlčík Marek
 

Hned na začátek zápasu nás uklidnila partie na 2.šchovnici, kde hrál bílými Petr Kapusta, kterému hodně pomohl soupeř atypickým zahájením, kde bohužel pro něj nezahrál partii přesně a stál už v zahájení hodně nepohodlně. A takovéto dynamické pozice má P.Kapusta rozhodně rád a pustil se do soupeře, jako buldog (zakousl se a nepustil) a nenechal soupeře vydechnout. Pak přešel do vyhrané koncovky a byla to jen otázka času. Takže vedeme hned z výkopu 1-0. Takže rozhodně skvělý začátek.

Pak velmi rychle v přechodu zahájení střední hra remizoval svou partii na 1.šachovnici Kryštof Trávníček, když mu soupeř nabídl remis a já mu řekl, že je to na něm, jak se v dané pozici cítí a nakonec partie skončila rychlou remízou. Ale rozhodně dobrá remiza pro nás s černými figurami.

Dále se delší dobu nic moc nedělo a všichni hráči bojovali, jako lvi. V průběhu partií se do dobré pozice dostal Milan Flekač, Vlastik Oharek a Josef Knotek, já (Jan Moštěk) jsem stál ve vyrovnané pozici. Marek Kadlčík a Jenda Ondrůšek se podle mně dostali do nepohodlné pozice a postupně v zápase se to projevovalo a stáli hůře.

Jako další remizoval bílými pan Knotek Josef, který se dostal do koncovky s vyrovnaným materiálem a volným pěšcem, kde si myslím, že byla pozice velmi blízko remizi. I-když měl soupeř časové problémy tak pozice nebyla tak komplikovaná, aby ji neudržel. Takže dobrá remis.

Pak jsem se snažil já držet svou partii černými na 3.šachovnici, kterou jsem podle mně zahrát přesně, jak se má takovýto zápas hrát. Soupeř ze zahájení nedostal vůbec nic a partii jsem v pohodě vyrovnal. Můžete se podívat na komentovanou partii níže. V průběhu partie jsem sledoval i naše hráče, kde se právě pozice u Jendy Ondrůška stala dost kritickou stejně jako u Marka Kadlčíka. Ale velmi dobře stál Vlastik Oharek a Milan jsem myslel, že pozici v pohodě zremizuje. Já se pak dostal do finální pozice v partii, kde jsem mohl stát o něco lépe, ale nechtěl jsem v partii riskovat a tak jsem zopakoval tahy. Mohl jsem zkusit tlačit dále na královském křídle tahy h5-h4-h3, kde tento postup mně i napadl. Ale jinak dobrá remis

Krmela Aleš (2069) – Moštěk Jan (1914)

Pak už v horší pozici s pěšcem méně svou partii bílými figurami prohrál na 8.šachovnici Marek Kadlčík, kde se prostě nedalo nic dělat. Neznalost pozice a hraní tahů jen tak prostě nejde do sebe a silnější soupeř ho postupně porazil. A po této partii se začali dít velké divy.

Dostali jsme se do kritické fáze partií, kde měli naši soupeři v partii Vlastika a Jendy Ondrůška velké časové tísně a mohlo se stát cokoliv. Bohužel v tuto dobu stál v horší koncovce Milan Flekač a v hrozné pozici Jenda Ondrůšek. Vlastik Oharek stál velmi dobře i s ohledem na čas, v o něco lepší pozici, kde dostal i nabídku remis. Bohužel nikdo nevěděl co bude a kdyby 2 naši hráči prohráli, jak vlastně měli tak by jsme prohráli zápas 3,5-4,5. Tak jsem mu řekl soupeř má málo času ty dost hraj v klidu v lepší pozici aspoň do časové kontroly. A co se nestalo.

Bohužel pro nás soupeř Vlastika vymyslel snad jediný šejd co šlo v dané pozici udělat (tonoucí se stébla chytá) a někdy to vyjde, bohužel to vyšlo i v této pozici. Stačilo se trochu zamyslet a jedinou hrozbu co soupeř měl vykrýt a dál hrát teď už lepší pozici možná i vyhranou. Bohužel to se nestalo a soupeř získal kvalitu. Ale hrálo se jen na jednom křídle a partie mohla skončit remizou. Stačilo vyměnit dámy a hrát pozici jezdec + 4pěšci vs věž a 3 pěšci na královském křídle a myslím, že toto je velmi blízko remizi. To se nakonec nestalo, ale i tak bránil Vlastik pozici velmi dobře a soupeř nevěděl jak pozici správně zesílit a myslím, že to mohlo klidně skončit remízou. Nakonec již při vyhraném zápasu udělal Vlastik poslední chybu a partii prohrál. Rozhodně hrál svou partii sezóny.

Mezi tím, díky časovému deficitu u soupeře Jendy Ondrůška začal dělat soupeř slabé tahy až se dopustil chyby. Jenda Ondrůšek se mně ptal jestli má nabídnout znovu remis nebo hrát a já uviděl vynikají tah v pozici s vyhrávajícím postupem, kde samozřejmě nikdo neví zda ho vidí i hráč, ale řekl jsem mu ať hraje. Nakonec ten tah našel i správný postup jak v pozici s malým časem soupeře pěkně porazit útokem na jeho krále. Soupeř neměl čas se dívat na dámském křídle měl stále před sebou nějaký problém a čas pěkně odtikával. Nakonec soupeř musel dát materiál a partii vzdal.

Nakonec se ještě dohrávala předposlední partie, kde Milan Flekač bojoval, jako lev v beznadějné koncovce, ale opět soupeř úplně nepochopitelně v pozici ztrácel zbytečně moc času až si nechal jenom nízké jednotky minut, aby partii prohrál a to se pak špatně počítají všechny varianty ještě s obětí materiálu, což se stalo v partii. Jak měl soupeř málo času nevšiml si obranného postupu Milana, který nakonec nevycházel, jak jsme viděli po partii, ale zkuste to spočítat na minutě. Nakonec se soupeř ve vyhrané pozici vzdal. Musel by najít, ale správný postup a ten v dané pozici za tak krátký čas nenašel a před spadnutím praporku se vzdal. Spoluhráč to hrál proti Vlastikovi mu pak ukázal správný postup k výhře.

Takže byl to opravdu hodně zamotaný a emotivní zápas, který museli někteří naši hráči zapíjet v hospodě i se soupeři.

Napsat komentář