Dostali jsme nařezáno

V neděli jsme hráli doma další zápas v šachové soutěži KP-Zlín, kde tým Vlčnova B hrál proti týmu Zlína B, který rozhodně byl favoritem, protože jsme opět měli kolizi s týmem Vlčnova A a jelikož jsme byli už zachráněni tak někteří stabilní hráči mohli mít volno.

Na první šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) bílými figurami, kde jsem hrál se silným soupeřem Miroslavem Kociánem, který mně překvapil hned v prvním tahu, i-když jsem viděl, že to jednou v této sezóně hrál. Znám to zahájení, ale nechtěl jsem do toho přejít tak jsem se pokusil zahrát něco co jsem v životě nehrál a v zahájení to i vypadalo špatně protože jsem ztrácel hodně času i ve střední hře s umístěním svých figur. Nakonec se mi povedlo, figury umístit dobře a to hlavně aktivně postavit své koně na slabé pole soupeře. Nakonec jsem přešel do lepší koncovky, kde jsem daný plán postupu krále viděl, ale nakonec jsem se k němu nerozhodl. V koncovce jsem stál potom už lépe, ale neprovedl správné řešení pozice a pak i s pěšcem více díky aktivitě černého krále se bílý k ničemu nedostane.

Moštěk Jan [1914] – Kocián Miroslav [2044]

Na druhé šachovnici hrál, skvělý hráč a naše hlavní posila pak Knotek Josef z týmu Kunovic, který hraje opravdu skvěle. I dnes si bílý v dané pozici ani neškrtnul. Tím chci říci, že ze zahájení nezískal vůbec nic a velmi rychle se ve střední hře vyměnilo hodně figur i pěšců a nakonec vznikla rovná pozice s nestejnobarevnými střelci a jedním párem věží, ale symetrickou pěšcovou strukturou. Nakonec zasloužená remis.

A zde bohužel končí ty dobré zprávy z nedělního zápasu Vlčnova B.

Na třetí šachovnici hrál bílými Libor Ficenc, který své zahájení rozehrál dost netradičně a nakonec v zahájení si musel nechat udělat slabé pole na g3 a dvojpěšce na g-sloupci. Ale nakonec se mu z této nepohodlné pozice podařilo dostat a přejít do o něco horší koncovky, ale ani mi to nepřislo. Pak bohužel musel udělat několik těžkých rozhodnutích, kde nezahrál správná pokračování a dostal se až nakonec do pozice v koncovce s nevýhodou tahu a musel vzdát.

Na čtvrté šachovnici hrál velmi bojovnou partii černými figurami Vlastik Oharek, který bohužel ve střední hře, ztratil čistou kvalitu a byla jen otázka času než bílý svou partii dotáhne do úspěšného konce. Ale pak se začaly dít divy. Nejspíše nízkým časem soupeře a pozici Vlastika pak už nevypadalo zas tak špatně. Dokonce měl Vlastik v jednu chvíli i střelce více, kterého bohužel musel dát za postouplého volného pěšce soupeře, který byl jen 2 pole od dámy. Nakonec se pozice dostala do prohrané věžové koncovky, kterou soupeř dotáhl do vítězného konce.

Na páté šachovnici hrál bílými Ondra Podškubka, který nejspíše zkoušel nebo zkouší nové zahájení, kde se mu nepovedlo pozici správně uchopit a správně rozestavit figury. Nakonec přešel do pozice proti soupeřově dvojici střelců a dámě a Ondra měl 2 jezdce a 2 věže, bohužel ve špatném postavení a bílého král byl tak v nepohodlné pozici. Černému se povedlo díky dvojici střelců a hlavně černé dámě dostat do pozice bílého a nakonec Ondra ztratil materiál.

Na šesté šachovnici hrál černými velmistr Garry Ondrůšek, který rozehrál zahájení normálně a dlouho byla partie v rovnováze nebo blízko rovnováhy. Pak bohužel Garry udělal několik nestandartních rozhodnutí, kde nechal soupeři si udělat volného pěšce, kterého kryl bílého střelec a pozice byla hodně nepohodlná. Nakonec musel náš hráč ztratit materiál (pěšce) a nakonec musel kapitulovat.

Na sedmé šachovnici hrál bílými Petr Kadlčík, který se v zahájení pro mně dostal do pozice, ve které nevím přesně jaký je plán bílého a bohužel se to našemu hráči nepovedlo za partií vymyslet. Pozice vypadala v rovnováze a rozhodně měl vzít aktivního černého střelce na e5, který byl hrozně aktivní a aspoň by se oslabily pole kolem černého krále. Nakonec musel v přechodu do koncovky náš hráč musel odevzdat kvalitu a nakonec hrát koncovku střelec proti věži, kterou nakonec prohrál.

Na osmé šachovnici hrál černými Jaroslav Pavelčík, které mu se bohužel nepovedlo už zahájení a vše začalo nepochopitelným tahem Jge7. Proč nezahrát raději aktivní tah Jf6 a tím nepustit dámu bílého na Dh5 při malé rošádě bez ochrany. Kde bod f7 u černého krále byl velmi rychle napaden a náš hráč ztratil hned v zahájení kvalitu a stál ve špatné pozici. Nakonec to byla jen otázka času a soupeř partii vyhrál.

 

Vlčnov B   ŠK Zlín B
Moštěk Jan Z 1914 ½ ½ 2044 Kocián Miroslav V Z
Knotek Josef H Z 1940 ½ ½ 2021 Hodovský Jiří Z
Ficenc Libor Z 1914 0 1 1945 Veselý Miroslav Z
Oharek Vlastimil 1704 0 1 1968 Svoboda Rostislav Z
Podškubka Ondřej 1686 0 1 1910 Mařák Jakub Z
Ondrůšek Jan 1707 0 1 1656 Černý Michal
Kadlčík Petr 1448 0 1 1883 Palica Jiří
Pavelčík Jaroslav 1510 0 1 1527 Šimek Viktor
  1 7

Napsat komentář