KP-Zlín Vlčnov B-Valašská Bystřice A

V neděli 23.10.2022 tým Vlčnov B čekal další zápas v Krajském přeboru Zlínského kraje, kde jsme doma přivítali silného soupeře z Valašské Bystřice, který dle základní soupisky mají velmi silný tým. Naštěstí pro nás soupeř nepřijel v úplně nejsilnější sestavě, ale i tak to byl velmi vyrovnaný zápas. Naštěstí se nám podařilo sestavu posílit a díky tomu jsme se mohli pokusit zabojovat o 3.body. Vlčnov A nehrál a tak nás mohli tito hráči posílit.

Na první šachovnici hrál bílými Petr Kapusta, kde se rozehrálo klasické zahájení s mírně lepší pozicí bílého, ale opravdu dlouho se v pozici nic moc nedělo a pak to začalo obětí pěšce na b2, která bohužel nevycházela a díky tomu se dostal černý do nepohodlné pozice. Potom stačila chvilková ztráta koncentrace v propočtu spojena s malým časem na hodinách a ztráta materiálu byla na světě.

Na druhé šachovnici hrál černými Trávníček Kryštof Mikuláš, kde se hrálo pro mně netradiční zahájení, kde se povedlo černému si vytvořit krytého volného pěšce na a-sloupci do koncovky, ale n tu bylo ještě daleko. Bílý začal tlačit na černého krále postupem pěšců na královském křídle, na což reagoval černý hrou v centru a na dámském křídle po c-sloupci. V jeden moment byla pozice opravdu velmi nepřehledná a komplikovaná a tentokrát s menším časem na naší straně to nebylo jednoduché. Nakonec se pozice dostala do koncovky, kde měl soupeř dámu a věž a Kryštof dámu a střelce a jezdce a pěšce. Stačilo se ubránit hrozbám šachů případně matů chytře vyměnit dámy a jít do vyhrané koncovky, což se i stalo. A díky této výhře jsme nakonec už v zápase vedli 4,5-1,5.

Na třetí šachovnici hrál bílými Jaroslav Buráň, který nám pomohl posunout šachovnici a zahrál vyrovnané zahájení, kde myslím, že černý i rychle vyrovnal a přišla brzká nabídka remizi, kterou soupeř přijal. 

Na 4.šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) černými figurami, kde jsme zahráli velmi útočné zahájení, jelikož se objevil pěšec Chameleon (izolovaný pěšec) a to je vždy zajímavá partie. Zahájení bílý nerozehrál úplně ideálně a nepodařilo se mu ve střední hře vyvinout celé dámské křídlo a to potom způsobilo problémy na královském křídle. Černému se podařilo oslabit pěšcovou strukturu před bílým králem a bílý nejspíše ne ideálně vyhodnotil oběť figury za 3 pěšce, ale s nedokončeným vývinem. Nakonec mi to přesně všechno vycházelo a postupně jsem partii vyhrál. Níže je partie. 

Na 5.šachovnici hrál bílými figurami Jirka Kolouch, který rozehrál dobré zahájení a u přechodu zahájení střední hra partie i skončila, jelikož to vypadalo, že jsou partie vyrovnané a já jsem stál brzy po zahájení na výhru a tak dostal nabídku remizi, kde jsme chvilku počkali, jak se to bude vyvíjet, ale uplatnění trvalo déle a měl málo času tak ji musel přijmout.

Na 6.šachovnici hrál černými figurami Josef Knotek, kde se sehrálo taky atypické zahájení, kde po zahájení a v přechodu do střední hry stál černý lépe a vypadalo to, že bude postupně tlačit i s tím, že měl bílý málo času. Nakonec se to ale neprojevilo a minoritní útok na dámském křídle černému moc nevyšel a bílému vznikla pěšcová převaha 2 na 1 a aktivita těžkých figur přes c-sloupec, což bylo velmi nebezpečné, ale černý to správně bránil po 7.řadě a kryl svou 1 hlavní slabinu velmi dobře. Nakonec partie skončila remizou, již v rozhodnutém zápasu.

Na 7.šachovnici hrál bílými figurami Vlastik Oharek, kde se sehrálo taky pro mně ne úplně obvyklé zahájení, kde po vývinu jezdce bílého na c3 se musel hned za 2 tahy vrátit zpět. Partie mi přišla vyrovnaná, ale potom ve střední hře se podařilo černému získat dvojici střelců proti 2 jezdcům, kteří neměli opěrné pole v centru a to je vždy problém. Černý měl aktivně postaveny i věže na centrálních sloupcích. Nakonec se to v koncovce projevilo dvojice střelců v otevřené pozici je smrtelná zbraň a nakonec se dostal černý do vyhrané koncovky s 2 pěšci více. Naštěstí už bylo o výsledku rozhodnuto.

Na 8.šachovnici hrál černými figurami Petr Kadlčík, kde se rozehrálo klasické zahájení s velkou rošádou bílého a král v centru na straně černého a byla jen otázka kdo z koho získá materiál nebo dá králi mat. Nakonec k tomu nedošlo a při rozběhnutých pěšcích partie skončila remízou.

Napsat komentář