Zápas Vlčnov B – Kroměříž C

Vlčnov B hrál v neděli 13.11 venku proti silnému soupeři a favoritovi této soutěže, proti týmu Kroměříže C, který dokonce se svým nejlepším týmem hraje i šachovou Extraligu. Ráno jsem vyjel a nabral cestou Garryho, Jardu Buráně a Jirku Koloucha a vyrazili jsme směr Biskupice, kdy jsme udělali rychlý přesun do auta Petra kapusty a jeli jsme do Kroměříže. Druhé auto vyjelo z Uherského Ostrohu a cestou nabrali další hráče. Bohužel jsem si nevzal šachový foťák a tak fotky v článku budou z jiných zápasů.

Na 1.šachovnici hrál černými Petr Kapusta proti velmi silnému soupeři Karlu Malinovském, kde partie vypadala velmi dlouho vyrovnaná a nejspíše se stala největší chyba při zhodnocení věžové koncovky a přechodu do ní a nakonec soupeř partii dotáhl do zdárného konce. Výborný výkon od Petra Kapusty, který se držel mezi posledními hrajícími hráči.

Na 2.šachovnici hrál hrál bílými Trávníček Kryštof Mikuláš, který hrál velmi dobře a nedostal se, jak se mu často stává do časového presu a ve střední hře získal pěšce více. Dále hrál partii velmi zkušeně a pomalu to vypadalo, že se blíží výhra, ale nakonec partie skončila remízou.

Na 3.šachovnici hrál černými Jaroslav Buráň, kde se rozehrál atypický caro-kann, který skončil remizou již v zahájení nabídkou ze strany soupeře.

Na 4.šachovnici hrál bílými Josef Hudaček, kde se hrálo taky minimálně pro mně atypické zahájení ve španělské hře. kde stál rozhodně náš hráč dobře, ale pravděpodobně se v pozici úplně neorientoval, jelikož jsem viděl, že v zahájení ztrácí dost času a nakonec nabídl remis a soupeř ji přijal.

Na 5.šachovnici jsem hrál černými figurami já, kde jsme taky rozehráli ne úplně typické tahy v daném zahájení, kde když jsem se doma díval na rozbor od pc až mně překvapilo, že jsme to se soupeřem hráli dost přesně a až v koncovce do mé chyby v tahu g5 byla pozice v rovnováze. Někdy byl bílý +0,5 někdy černý -0,5. Potom jsem na chvilku zaváhal, jelikož jsem si nevšiml přesného tahu od soupeře, který naštěstí nezahrál, po kterém jsem byl úplně prohraný. Soupeř ve vyrovnané koncovce já se střelcem soupeř s jezdcem už to byla remis, ale soupeř ještě zkoušel hrát asi dalších 20.tahů. 

Tuto pozici jsem nakonec v pohodě udržel a mohli jsme jet domů, hrál jsem jako poslední.

Na 6.šachovnici hrál bílými figurami Jirka Kolouch, kde se i zde událo atypické zahájení, kde zůstal bílý král dlouho bez rošády a naštěstí v dané pozici otevřené hry to nevadilo a bílý získal podle mně pěknou výhodu. Která se bohužel nějak v přechodu střední hry a koncovky postupně vytrácela až se vytratila úplně a partie skončila remízou.

Na 7.šachovnici hrál černými Josef Knotek, kde jsem tuto partii bohužel moc neviděl v zahájení mi přišla vyrovnaná s nějakou výhodou. Dále jsem viděl až koncovku, která nebyla úplně jasná. Černý měl volného pěšce na dámském křídle a bílý měl krytého volného pěšce v centru šachovnice a na šachovnici byly ještě dámy a mohlo se stát opravdu cokoliv, jak už to s dámami bývá. Nakonec musel náš hráč obětovat lehkou figuru a zkoušet pozici udržet a případně dát věčný šach, ale to už bohužel nešlo.

Na 8.šachovnici hrál bílými figurami Garry Jenda Ondrůšek, který svou partie rozehrál velmi dobře a v pozici vznikly různé rošády. Bílý měl velkou rošádu a malý malou rošádu a začali postupy kdo z koho. Černý měl opožděného pěšce d6, kterého dobře kryl a před ním bylo slabé pole d5. Bohužel v ten nejméně nevhodný moment právě Jenda skočil na pole d5 jezdcem, bez dokončeného vývinu bělopolného střelce. Dále se hrála pozice s pěšcem méně, kde měl bílý aspoň dvojici střelců a nakonec se dostal do pozice s nestejnobarevnými střelci, ale v pozici byly ještě věže, což se nakonec ukázalo a nakonec Jenda bohužel prohrál. Ale hrál velmi dobře!

Napsat komentář