Šachový zápas Vlčnov B – Francova Lhota

V neděli 13.02.2023 jsme ve Vlčnově přivítali dalšího šachového soupeře tentokrát z Francovy Lhoty, kde je tento soupeř velmi silný a na všech šachovnicích má vyrovnané soupeře. V pátek dva dny před zápasem v neděli se oslavoval postup Vlčnov C do vyšší soutěže a teď je potřeba, aby Vlčnov B nespadl do stejné soutěže a udržel se v Krajském přeboru. Ráno jsme ještě uklidili šachovnu a začali chystat zápas. Soupeři přijeli ke starší hrací místnosti, ale nakonec jsme se domluvili a přijeli na správné místo a zápas mohl začít. Tímto se jim omlouvám, ale v novém zápisu už je napsaná správná adresa hrací místnosti.

Na 1.šachovnici hrál bílými Petr Kapusta, kde se velmi brzy v zahájení vyměnili dámy a přešlo se do střední hry skoro koncovky, kde byla pozice vyrovnaná a bílý podle mně nezískal ze zahájení vůbec nic. Nakonec Petr nějak špatně zhodnotil situaci a nevyšel mu propočet varianty, ve které obětoval bohužel pro nás nekorektně figuru a nakonec partii prohrál. Měl nabídnutou remis, ale na začátku zápasu a tam ještě nebylo jasné, jak se zápas vyvrbí.

Na 2.šachovnici hrál černými Kryštof Mikuláš Trávníček, kde se díky zahájení dostal černý do stísněné pozice, ale to je tím typem zahájení a v jednu chvíli mi přišlo, že to nevypadalo vůbec dobře. Měl taky nabídnutou remis, ale v tuto dobu už to vypadalo že na 8.šachovnici prohrajeme a tak se muselo hrát dále. Musel tedy pozici držet a nakonec se pozice dostala do vyrovnané věžové koncovky a partie skončila remízou.

Na 3.šachovnici jsem hrál bílými já (Jan Moštěk), kde jsme sehráli v zahájení vyrovnanou pozici s mírnou výhodou bílého, ale moc jsem toho nezískal, jen lepšího bělopolného střelce a bojoval jsem o důležité pole e5. V dané chvíli už to vypadalo, že na 8.šachovnici prohrajeme tak jsem musel zahrát v dané pozici energicky a trochu zariskovat do koncovky, kde bych mohl mít špatnou pěšcovou strukturu. Začal jsem tlačit na královském křídle, kde jsem měl více hrajících figur před než soupeř, ale proti králi tam nic nebylo. Dále jsem se snažil tlačit na královském křídle a přesouval věže přes 3.řadu. Nakonec se otevřel g sloupec a podařilo se mi přejít do velmi dobré koncovky za pomoci soupeře, který mi například vylepšil krále o nějaké pole. Soupeři zůstal jezdec na a8 a střelec na c6, který ho musel krýt a já jsem věžkou tyto pozice držel uvězněny. Nakonec jsem přišel na správný postup, jak danou pozici vyhrát.

Na 4.šachovnici hrál černými Jirka Kolouch, kde se pozici dostala pouze do zahájení a nakonec velmi rychle proběhla nabídka remis a soupeř ji po debatě s kapitánem přijal.

Na 5.šachovnici hrál bílými pan Josef Knotek, kde to byla opravdu velká bojovnost v partii a moc za to děkujeme. partie byla v zahájení vyrovnaná. Ve střední hře se našemu hráči povedlo dostat do pozice černého a dočasně získal i materiál navíc. Soupeř si vytvořil velmi rychlého volného pěšce na b-sloupci. Nakonec to všechno bílému vycházelo a nakonec se dostala partie do pozice v koncovce s pěšcem více pro bílého a hrála se pozice střelec proti jezdci a vypadalo to, že partie musí skončit remízou. Ale světe div se nakonec to tak neskončilo. Níže pozice, která vznikla a která by měla být remis, ale nakonec to náš hráč vyhrál.

Na 6.šachovnici hrál černými Vlastimil Oharek, kde to v zahájení vypadalo v pořádku. Avšak ve střední hře se něco pokazilo a černý ztratil kvalitu naštěstí pro nás za 2 pěšce a silné jezdce na slabých polích soupeře. Soupeř měl v pozici na dohrání málo času a nezareagoval správně a Vlastikovi se podařilo pozici udržet a odremizovat.

Na 7.šachovnici hrál bílými Ondra Podškubka, který stál v zahájení rozhodně velmi dobře. A po partii zjistil, že stál velmi rychle na výhru v pozici v zahájení s hodnotou +6, ale nenašel taktické obrat, které v pozici byly. Nakonec partie pokračoval dál a z této pozice získal aspoň jednoho pěšce a vypadalo to, že půjde do výhry, jelikož u pana Knotka ta výhra, jak jste viděli z diagramu nebylo vůbec jasné. A čekalo se, že vyhraje, abychom zápas aspoň remizovali. Na konci partie hráli oba hráči už pouze na 2 minutách a tak se dělali chyby. náš hráč všechno vykryl a nakonec se dostal do lepší pozice, ale nezahrál ji nejlépe a partie nakonec skončila remízou.

Na 8.šachovnici hrál černými náš Garry Jenda Ondrůšek, kterému se bohužel černými nepovedlo už zahájení. I to se bohužel někdy stane a je důležité, že jsme tým a musíme to vykompenzovat někde jinde. Bohužel pro nás už v zahájení pozice nevypadala vůbec dobře. Slabý pěšec na d-sloupci zdvojený pěšec na f-sloupci horší figury, které musely bránit pozici než aktivní figury soupeře. Nakonec ještě i oslabení černého krále, které bílý díky lepším figurám využil a nakonec získal materiál a partie skončila.

1 komentář u „Šachový zápas Vlčnov B – Francova Lhota“

Napsat komentář