Vlčnov „C“ – ŠO Kunovice

 

Dne 28.1.2024 jsme na domácí půdě přivítali hosty z Kunovic. Kunovice bohužel hájí poslední místo v krajské soutěži západ, ale doufám, že se v soutěži udrží.V zápase jsme tedy byli za favority.

Dva „držáci“  –  „céčkového týmu“ ( Honza Moštěk, Ondra Podškubka) dostali volno, aby si odpočinuli a dali možnost i jiným hráčům.  V této sezóně hrají velmi dobře a jsou tahouni tohoto týmu.

K utkání:

Mírně po 9. hodině jsme tedy začali hrát. Na všech deskách jsme byli mírnými favority, až na 1. desce, kde hrál Marek Kadlčík za domácí proti Liboru Rojarovi. Pan Rojar má tuto sezonu velmi úspěšnou.

Jako 1. dohrává na 7. šachovnici Karel Bartoš, který po velmi velké hrubce soupeře získal čistou figuru k dobru a partii s přehledem vyhrál. Vedli jsme tedy 1:0.

(hrající Karel Bartoš)

 

Po další půl hodině došlo ke smíru na 8. a 2. šachovnici. Na 8. šachovnici hrající za domácí Vladimír Bilavčík, přijal návrh od soupeře k remíze ve vyrovnané pozici. Nyní jsme tedy vedli 1,5 – 0,5.

Na 2. desce nabídl remízu Libor Ficenc remízu panu Slanicayovi. Pozice byla rovná, takže určitě dobrá remíza.

Po nějaké chvilce jsem šel shlédnout ostatní partie. Již jsem začínal tušit, že na 1. desce bude zle. Marek Kadlčík postavil opravdu divnou výstavbu bílých figur. Jeho pěšci snad nepřekročili ani 4.řadu. Nazval bych to jako „ ústupový systém za bílého“ – možná další téma do knížky, možná pod rubriku zahájení? No, partie se mi opravdu nelíbila. Pan Rojar si efektivně rozehrál figurky a začal útočit na královském křídle, kde pod tíhou a bleskovým útokem černých figur musel Marek odevzdat čistou figuru a následně partii vzdal.

 

 

Kdybych to měl přirovnat k nějaké události tak mě napadá jenom jedno: PODIVNÁ VÁLKA ! Starší generace bude vědět oč se jedná, pro ty mladší přikládám odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Podivn%C3%A1_v%C3%A1lka

Stav byl tedy nyní vyrovnaný 2:2.

Trochu jsem začínal mít obavy. Robertova partie na 3. desce byla velmi složitá, zdálo se mi, že se to přehoupá na obě strany, možná v jeden moment stál i černý lépe. To samé se odehrávalo i na 6. desce, kde domácí velmistr (Jan Ondrůšek) stál taky tak nějak pasivně. Ostatní desky byly vyrovnané.

Vlastík Oharek na 4. šachovnici nabízí remízu (asi v mírně horší pozici). Soupeř však odmítá s vidinou, že by zápas ještě mohli otočit ve svůj prospěch.

(pozice na 4. šachovnici, kde Vlastík Oharek hájí černé figury, bílý měl nejspíše zde zvolit plán e6, místo toho zahrál slabší Vef1)

 

Nicméně po další chvilce k mému údivu stojíme o dost lépe na 6. šachovnici, kde Jenda Ondrůšek získal čistého pěšce a o dost lepší pozici. Partii po šílené hrubce vyhrává a my tam můžeme být zase o něco klidnější. Důležitý bod za černého!

(dva tahy před koncem, kde se bílý uhamotil a sebral pěšce na a5, následoval rychlý tah? A bílý se okamžitě vzdal – tah jsem záměrně nepíši, ať si ho každý najde sám)

 

Stav byl nyní 3:2 pro nás. Po výhře na 6. šachovnici jsem se vrátil ke 3. desce a vidím, že Robert Zálešák má figuru více, soupeř se ještě pokoušel nějak tahat, ale nemělo to smysl. Robert všechno vykryl a pozici s přehledem dovedl do vítězného konce. Nevím, kde Robert figuru získal, jak jsme již psal, pozice se mi zdála mírně lepší za černého. Každopádně další důležitý bod. Robert má letos fantastickou sezono. 4:2 pro Vlčnov.

Důležitý bod získává i Vlastík na 4. šachovnici, soupeř s vidinou výhry spustil útok, ale přepočítal se. Vlastík získává pěšce, následně i dalšího a partii vyhrává. Stav je nyní 5:2. Partie byla zcela vyrovnaná. Řekl bych, že v jeden moment lepíš za bílého, ale hraje se až do konce.

Dohrává se poslední partie na 5. desce, kde Petr Kadlčík nabízí Pavlu Růčkovi remízu a ten ji přijímá. Partie byla určitě lepší za bílého, bohužel Peťa nedokázal partii tak zanalyzovat, aby ji dovedl do vítězného konce. Škoda, jeho parite jsou jak na houpačce, jednou zahraje dobře, po druhé jak děcko z mateřské školky…

( Hrající Petr Kadlčík)

Vyhráli jsme tedy 5,5: 2,5.

Věřím, že v soutěži jsme již zachráněni (12bodů). Děkuji všem za výbornou reprezentaci oddílu za bezproblémově zvládnutý zápas.

Rovněž chci poděkovat fanouškům, a to konkrétně panu Javorovi, že chodí fandit! Pro příště dám možnost i dalším hráčům a soupisku budu točit. Děkuji všem!

Kapitán – Ondra

 

Zdroje, převzáno z :  https://cs.wikipedia.org/wiki/Podivn%C3%A1_v%C3%A1lka

6 komentářů u „Vlčnov „C“ – ŠO Kunovice“

  1. Ano soupeřova pozice byla v centru lepší a s jeho pozdějším tahem Sd4 v centru neprůstřelná. Nicméně tah Vef1 s útokem na f7 se muselo hlídat, neviděl jsem to tak špatně. Naopak tah e6 bílého bych uvítal , protože po černého tazích f5 s následným plánem Kh8, Va-e8 a Sf6 , se můj slabý pěšec na e4 stane silný podporovaný v centru, můj král bude v bezpečí, a soupeřův pěšec na e6 bude slabý a skoro bych řekl že jednoduchá kořist

    Odpovědět

Napsat komentář