1.liga východ – Historická výhra se St. Městem!

Zápas 1. ligy 21. 1. ve Starém Městě byl důležitý hlavně v boji o záchranu. Vedoucí trojice má již prakticky nedostižitelný náskok.

Pro souběh s různými zahraničními soutěžemi, hlavně Extraligou na Slovensku, byla otázka kompletnosti sestav. Dvě absence vlčnovských hráčů kompenzovala neúčast jedničky Starého Města GM Babuly. Papírově tak byla převaha domácích pouze malá.

Když Fera Vrána rozdal hostům propozice „FIDE Openu St. Město 16. – 24. 8. 2024“, s dogmatem pořadatelů na hře bez přídavků času a kritériem střední B-H (ve FIDE zmizel již před cca 20 lety, v oficiálních soutěžích ČR roku 2017), mohly boje začít.

Fera, když neusiluje o výhru, se poráží obtížně. Dělba bodů za 25 minut uspokojila asi obě strany, stejně jako o hodinu později v partii Vlastimil Babula ml. – Zpěvák.

Našemu kapitánovi „Kapinovi“ se v sezóně hrubě nedaří. I tentokrát byl v koncovce pohled na jeho Sh4, nemajícího žádný tah a při životě jej držel pouze jezdec z f5, dost smutný. Brzy se také domácí ujali vedení. Když vlčnovští udrželi dvě partie černými kameny, na jedničce Gabriel se Švandou a zejména Bombek s Malinovským (při rozdílu ELA skoro 350 bodů!), věřil jsem v nějaké body.

Můj soupeř Matěj Babula, prostřední ze synů GM Vlasty, přes 30 tahů vzorně držel mírně horší pozici. Až s ubýváním času se v koncovce trochu zamotal a vše skončilo vidličkou věži a její ztrátou. A za několik minut se průběh utkání zcela otočil. Honza Moštěk na poslední desce celý čas vzorně tlačil na postavení Vylíčila, vytvořil mu pěšcové slabiny. Správně přešel do jednověžové koncovky, kde se izolovaní pěšci nedali ubránit. Na štěstí soupeř asi neznal Honzíkovu věžovku ze 4. kola ligy, mnohem více vyhranou, která skončila remízou. Možná trochu brzkým vzdáním Honzu příjemně překvapil a Vlčnov vedl 4-3!

Vše se rozhodovalo na trojce, kde se 13-ti letý velký talent Delgerdalai snažil v koncovce uplatnit lepšího jezdce proti střelci. Sosna pozorně bránil, postupně redukoval pěšce ze čtyř až na jediného. Již nebylo co řešit a první výhra Vlčnova se Starým Městem v 1. lize byla skutečností! I s „Béčkem“ SM se nám povedlo ve 2. lize zvítězit pouze jednou, v postupové sezóně 2019/20.

3 body Vlčnov posunuly ve vyrovnané tabulce na pátou příčku a doufáme, že hráčům daly potřebný impuls k zisku dalších bodů k záchraně v soutěži. Uvidíme již 4. února, kdy se doma utkáme s Jezdci Jundrov.

IM Milan Babula.

ŠK Staré Město   TJ Vlčnov
Švanda Ondřej H Z 2369 ½ ½ 2242 Gabriel Adam Z
Babula Vlastimil Z 2308 ½ ½ 2312 Zpěvák Pavel H Z
Delgerdalai Bayarjavkhlan Z 2274 ½ ½ 2269 Sosna Jan Z
Vrána František Z 2178 ½ ½ 2156 Dvořák Martin Z
Malinovský Karel H 2436 ½ ½ 2098 Bombek Peter C Z
Babula Matěj 1836 0 1 2097 Babula Milan
Dvouletý Pavel 2052 1 0 2065 Kapusta Petr
Vylíčil Adam 1935 0 1 1985 Moštěk Jan
 

2 komentáře u „1.liga východ – Historická výhra se St. Městem!“

  1. Dobrý den,

    konečně se něco začíná opět dít na vašem webu, doufám, že budete v článcích pokračovat.
    Gratuluji k tomu, že jste ten namyšlený STARÁK porazili a taky doufám, že se v 1. lize udržíte.
    Přejí Vám to!

    S pozdravem Richard S.

    Odpovědět

Napsat komentář