TJ Vlčnov – Jezdci Jundrov

 

 

 

 

 

 

 

Vítězství s Jezdci bylo blízko!

V 1. lize svedl Vlčnov další urputný souboj, tentokrát doma 4. 2. s Jezdci Jundrov. Soupeř měl spíše bojovat v popředí tabulky, letos se jim ale ještě nepodařilo vyhrát. Do utkání ve Vlčnově nasadili poprvé velmistra Pavla Blatného a rovněž i tři ženy! Pohledem osobních koeficientů byla mírná převaha u Jezdců, zejména na předních deskách.

Poměrně brzy skončily boje na 1. a 3. šachovnici, Gabriel – Zwardoň a Sosna – Pisk. Naši s bílými kameny moc neriskovali, postavili pevné pozice a dělba bodů byla jasná.

„Kapinovi“ poprvé v sezóně partie sedla a předvedl s Michaelou Svobodovou na osmičce kvalitní výkon. Díky menším pochybením soupeřky přišla již ve 14. tahu pro sicilskou obranu typová oběť kvality na c3, spojená se ziskem důležitého pěšce e4. Bílý střelec na h2, omezený falangou černých pěšců g5-f4-e5-d6, mohl dění jen smutně přihlížet. Dvojice aktivních černých jezdců postupně sbírala slabé piony na a4, c3 i c2, až nakonec měl černý 4 pěšce více a duel skončil. Za vedení 2-1 nechtěl na dvojce Pavel Zpěvák v mírně lepším postavení (slabý Ph4 bílého) pokoušet Caissu a s Jardou Burešem půlil.

( hrající Petr Kapusta)

Zbývající čtyři dvojice bojovali urputně dále, často až do holých králů! Trávníček s GM Blatným musel odrážet útok na krále po volném sloupci h. Mudrák naopak pro věže v moci jediný volný sloupec c měl, k tomu i lepšího střelce atakujícího slabého Pe6. Vedle sedící Martin Dvořák získal ve 20. tahu s WIM Kristýnou Novosadovou sice pěšce, ale držet jej nešlo pro divně zatoulané dvě lehké figury. V mé partii (M. Babula – Alexandra Kočiščáková) se více jak 30. tahů nic zvláštního nedělo, jenom jsme spěli do časové tísně.

V partii Mudrák – Hošek se již před časovou kontrolou začalo jevit, že převaha poziční i později pěšce nepůjde uplatnit, což se potvrdilo. I když se končilo až v 58 tazích jenom se samotnými králi. Tedy 3-2 pro Vlčnov.

Martin v 31. tahu nevyměnil věž, čímž by nastala vyrovnaná koncovka jezdců a nestejných střelců. Právě věž soupeřky byla velmi aktivní, což vedlo k zisku jednoho, později dokonce druhého piona. Dvě nepříjemně aktivní černé figury to jenom částečně kompenzovaly. Král Trávníčka unikl z nebezpečí, ale za cenu pěšce. Vznikla hra všech těžkých figur, postupně pak věží, stále s pěšcem méně našeho hráče. Za této situace, kdy hrozily Vlčnovu až dvě prohry, jsem si říkal, že musím zkoušet partii vyhrát! Se zbytkem času jsem zahrál riskantní 33.f5. Na skvělou repliku soupeřky 33…e5! bylo nutné okamžitě v ambicích brzdit, zahrát 34.Jb3, což skoro vynuceně vedlo k hromadné výměně figur a k jasně remízové dámské koncovce. Další dění probíhalo v oboustranné časovce, bylo poznačeno mou křečovitou snahou po maximální aktivizaci všech svých figur. To se podařilo, ovšem za cenu dvou pěšců. Kritickou pozici po 44. tazích a její taje ukážu později.

 

Co se mezitím dělo na dalších dvou deskách? Kristýna si s uplatněním dvou pěšců moc neporadila. Ztratila volného Pb5 a přešla do koncovky lehkých figur s pěšci 2:1 na jednom křídle. Tu již Dvořák zkušeně udržel a vedli jsme 3,5-2,5. Sedíc vedle jsem to koutkem oka sledoval, závěr Trávníčka byl mi neznámý. Neviděl jsem tam, ani nechodil pro již nastalou „věčnou časovku“.

( Hrající Kryštof Trávníček Mikuláš)

 

Po partii se mne více kolegů ptalo, „proč jsem nehrál evidentní 45. Sxd5, nebo jsem to vůbec neviděl?“ Tak se na to trochu spolu podívejme i na mé důvody, proč jsem to nehrál.

/B:Kh2, Dc2, Vc6, Sb3, Jf4, Pa2,d4,g3. Č:Kh7, Dd7,Va5, Sf6, Sf1,Pb4,d5,e4,g7,h6./

Na svůj 45. tah jsem spotřeboval asi polovinu ze zbývajících 25 minut. A co jsem objevil, či neobjevil? 45.Sxd5 Vxd5! (Soupeřka říkala, že by zřejmě hrála 45…Sd3, což po 46.Sxe4+ by pro mne bylo příjemné.) 46.Dxe4+ Vf5. Na prvý pohled jasné 47.g4 jsem posléze odvrhnul pro 47…Dxc6! 48.Dxc6 Vxf4 a černý má věž i dvojici střelců za dámu. Navíc visí pěšci d4 i g4. Stará již značně unavená hlava nestačila dopočítat, že v běžně prohrané pozici má zde bílý věčný šach 49.Dc2+ Kg8 50.Dc8+. Nelze představit Pg6, ani ustoupit Kf7 pro šach dámou na c7 a ztrátu věže. Ještě jsem zkoušel, jak by to vypadalo místo 47.g4 zahrát nejprve 47.Vxf6

gxf6 48.g4. To se mi zase znelíbilo pro 48.Sc4 a ztrátu Pa2. Trochu v zoufalství jsem zahrál 45.Vc7? Doma mne pak docela dorazil žertovně naladěný počítač se svým rychlým výběrem nejlepšího pokračování 47.Vb6!! Nelze 47…g6 48.Vb7. Po 47…Kg8 48.Vb8+ Sd8 49.Vxd8+ Dxd8 50.Dxf5 a třeba 50…Sc4 51.Dc5 minimálně s remízou.

V zápětí se již v naší partii blicalo, „k potěše diváků“, jak řekl rozhodčí Rastislav Diviak. Velmi mne mrzí úplný závěr, pozici máte na diagramu k vlastní analýze. Pozice po 54.TČ:

/B:Kh1,Df1, Jf4, Sg2, Pd4. Č: Kh6, Dg5, Va2, Pb4,g7./

Již pár tahů dříve jsem si říkal „Pozor na výměnu dam! Pb4 pak určitě uteče do dámy! Na chvíli jsem na to zapomněl a přišlo 55.Jh3?? Dxg2+ (samozřejmě!) 56.Dxg2 Vxg2 0-1. Po asi 55.Df3 je v blicce možné cokoliv. Bílé figury mohou soupeřovu králi snadno ublížit, při troše nepozornosti.

Až po partii jsem zjistil, že utkání skončilo 4-4, že Trávníček po heroickém výkonu věžovku bez pěšce udržel! I zde se bojovalo do králů, dokonce 73. tahů! Mou vinou zahozené dva zápasové body mi určitě ztíží klidný spánek v následujících dnech. Jen aby to nebyla ztráta fatální, neboť ve zbývajících kolech 1. ligy Vlčnov čekají soupeři značně papírově silnější.

Aktuální pohled na tabulku:

IM Milan Babula

Napsat komentář