Alexander Aljechin naslepo proti 32 fašistům (film)

aljechinAlexander Aljechin (1892 – 1946). Čtvrtý mistr světa – Osobnost blýskavá i tragická zároveň. Sám si prošel problematickou životní poutí: zúčastnil se vojenského tažení, přežil zranění, seděl ve vězení a zázrakem unikl od jisté popravy. Ve svém životě vystřídal mnoho krajin, v samotě bojoval s údery osudu,  až nakonec zemřel v bídě a zapomenutí. V historii šachu však pro nás zůstane navždy velkým a neporaženým šampiónem.

Simultánka proti 32 fašistům

Aljechin zvolil teda formu  odporu – šachového. Po příchodu do hracího sálu oznámil, že “si zapomněl svoje brýle,” a bude hrát s 32 důstojníky naslepo. Nabídka vzbudila rozruch. Ruský emigrant má být při hře otočený zády k vysokým německým důstojníkům? Armádní generál hrající na první desce však nakonec souhlasil s Aljechinovou výzvou, jako neobyčejně zajímavou. Simultánka se začala a němečtí důstojníci nemohli uvěřit, jak dokáže jeden člověk vnímat a reagovat na postavení více jako tisíce figurek naslepo. Partie museli byť dokonce jednou přerušené,ne však kvůli Aljechinově únavě, ale kvůli mrákotám vykonávače Aljechinových tahů, který omdlel. Po přerušení se partie dohráli. Výsledek nám není znám, byl však vysoko ve prospěch Aljechina. Na závěr si Aljechin ještě neodpustil vystřelit si z generála sedícího za první šachovnicí. Tato partie se dohrávala jako poslední a generál si ji rozhodl vzdát. Aljechin na to vstal ze svojí stoličky, došel k partii a požádal generála, aby si vyměnili barvy v konečné pozici.. Pár tahů na to generál za obrovského překvapení opět vzdal.. To však nebylo všechno! Aljechin opět požádal generála, aby si v této závěrečné pozici vyměnili barva!! Na to se však už generál osočil a odmítl dál hrát.

alje

Celý film můžete sledovat v ruském jazyce na youtube. Trvání filmu je 1 hodina 26 minut. Simultánka proti fašistickým důstojníkům se nachází v pasáži: 01:06:00 – 1:14:10 (dohra poslední partie proti generálovi z první šachovnice 01:12:50 – 01:14:10)


 

 

 

 

Napsat komentář