Pohled na zápas Vlčnov B – Zlín-Malenovice

 

 

 

 

Dobrý den, jmenuji se Moštěk Jan a pokusím se vám nastínit pohled na zápas 2.kola Krajské soutěže-západ mezi Vlčnovem B – Zlín-Malenovice. Ráno jsme připravovali hrací místnost ne jenom pro náš tým Vlčnov B, ale od 10:00 hrál doma i Vlčnov A a čekali jsme pěkný zápas, protože měl dojet i velmistr, tak se přišli nakonec i nějací diváci podívat na tento zápas. Nicméně ráno jsme přivítali soupeře a po úspěšném zahájení se začalo hrát. Před zápasem jsme dostali od Libora Ficence všichni nové propisky a taktiku zápasu od kapitána… Při zápase jsme dostali oba týmy výborné pohoštění, jak možnost teplých nápojů tak hlavně výborné klobásky, které všem chutnali…

1.šachovnice

Tak první šachovnici jsem hájil já bílými figurami a jelikož tuto partii jsem fakt prožíval tak o ní povím co nejvíce. Ráno před zápasem jsem si ještě prošel zahájení co hrávám bílými a dal si pár listů jednoduchých diagramů, abych si rozcvičil mozek na nadcházející zápas. Vůbec jsem nevěděl koho bych mohl z první trojky týmu hostů dostat a tak jsem se pokusil chystat na všechny. Tak těsně před partií jsem se dozvěděl s kým hraji a v hlavě si před partií sumíroval co jsem si připravoval a fotil naše hráče. Zahájení partie se mi povedl a po zahájení jsem stál velmi dobře, posuďte sami.

               Můžete se pokusit v dané pozici zapřemýšlet a zahrát lépe než já???

 

Tak pokud jste zapřemýšleli tak jste našli vyhrávající tah tedy v uvozovkách a to tah Jxf7! s velkou výhodou to se však v partii nestalo a pokračovalo se tedy dál. Průběh střední hry jsem stál lépe a v koncovce jsem získal pěšce více a přemýšlel, jak si vytvořit volného pěšce, můžete se podívat zde na tuto pozici.

Najdete zde správný motiv jak si vytvořit volného pěšce a v pozici jít za výhrou???

Bohužel jsem tento motiv nezahrál viděl jsem jej, ale nevěděl jsem proč jsem tento tah nezahrál Vf6!

 

2.šachovnice

Na druhé šachovnici hrál Karel Hasík černými v zahájení se postavila francouzská obrana, kde zůstal po zahájení i ve střední hře černému jeho špatný francouzský střelec, ale nakonec se podařilo mu jej vyměnit, ale měl velou časovou tíseň, kde se mu podařilo se ubránit a nakonec v koncovce získat pěšce, kde jsme hráli poslední 2 šachovnice 1 a 2 a tak vzal remis, už o nic nešlo.

 

3.šachovnice

Na třetí desce hrál kapitán Vlastik Oharek a tuto partii jsem moc neviděl, ale ve střední hře se dostal pod tlak a měl kvalitu méně a nakonec prohrál.

 

 

 

 

 

4.šachovnice

Na této šachovnici hrál Karel Bartoš, kde podobně jako u Vlastika ve střední hře přišel o kvalitu a stál tedy hůře nakonec si nechal vzít ještě i věž a partii vzdal.

 

 

 

 

 

5. šachovnice

Na 5.desce hrál Libor Ficenc, kde podle partie, kterou mi poslal se mi zdá, že mu nevyšlo úplně zahájení, protože po zahájení mu zůstal izolovaný pěšec a strana s tímto pěšcem by měla mít aktivitu bohužel to tak nebylo a později tohoto pěšce ztratil a stál o něco hůře možná vyrovnaněla a přišla remis.

 

 

 

6.šachovnice

Na této desce hrál náš Garri Jan Ondrůšek danou partii jsem vůbec neviděl, jelikož skončila hrozně rychle ani jsem se nestihl zahřát a partie skončila remizou opakováním tahů.

 

 

 

 

 

7.šachovnice

Na této desce hájil své barvy pan Hala, tuto partii jsem trochu viděl a po zahájení rychle ztratil pěšce a stál hůře se slabým pěšcem na h3, kterého musel neustále krýt, pozice se ale nakonec přece jen dostala do koncovky, ale s pěšcem méně a pasivnější pozicí. Nakonec to nerozhodl pěšec, ale nepozornost a ztráta střelce a partie byla dokončena.

 

 

 

 

8.šachovnice

Na 8.desce hrál Marek Kadlčík černými figurami zahájil hru dle pátečního tréninku s Petrem Koutným a snažil se postavit pevnou pozici za černého, kde do určité části hrál správně, ale pak v jiné pozici, než z tréninkové lekce nevěděl, jak přesně má zvolit plán a z vyrované pozice se dostal do pasivnější pozice, byl naše poslední naděje o boj o celkovou remis, ale nakonec to nevyšlo kvůli 2.tahovém matu, kterého si bohužel nevšiml…

 

 

 

Celkové hodnocení:

Ikdyž hodnotím já a ne kapitán týmu tak bohužel počáteční taktika nám nevyšla, a tím pádem jsme nemohli uhrát ani celkovou remis. Co se jednotlivého hodnocení hráčů týče tak jsem čekal více a to myslím i od sebe i já to nezahrál správně. Takže se musíme polepšit a pokusit se příště více zabojovat a nedávat materiál, kde jsme měli mnoho šachovnic, kde byl materiál méně. Celkově jako tým jsme moc dobře nezahráli, ale o to se musíme více zamyslet a zahrát příště lépe. Chtěl bych vyzvednout bojovnou hru Karla Hasíka, který zabojoval a těžkou pozici v časovce dobře zvládnul… Samozřejmě rád bych vyzdvihl i sebe za tuto partii, ale bohužel jsem ji správně nezahrál a nevyhrál ji, takže taková smolná a zbytečná remis…

1 komentář u „Pohled na zápas Vlčnov B – Zlín-Malenovice“

  1. Pohled kapitána na zápas Vlčnov B – Malenovice A.
    Na zápas jsme byli oslabeni o Marka Staňu a Milana Flekače, kteří nastoupili za náš A tým.
    Nicméně i bez oslabení byl jasný favorit z Malenovic. Takže náš úkol byl pokusit se soupeře překvapit, to se nám ovšem nepodařilo. Jako první jsme stáli na prohru já a Karel Bartoš, kterým se partie vůbec nepovedly, a nakonec jsme taky oba prohráli. V dalším sledu odremizoval soupeř Jendu Ondrůška opakování tahů , vzápětí přidal remiz i Libor Ficenc. Pak následoval pan Hala, který reklamoval opakování 3x stejné pozice, ale neuspěl a partii prohrál, takže jsme prohrávali 1:4 . Ostatní 3 partie vypadali pro naše barvy vcelku dobře, takže jsme ještě bojovali o remiz v zápase. Marek Kadlčík ovšem přehlédl, že mu hrozí mat a prohrál. Zbylé dvě partie, byli za naše barvy materiálově o pěšce lepší, ale pozice byli remízové, nakonec to taky tak dopadlo a zaslouženě jsme prohráli 2: 6.

    Jako perličku bych uvedl, že jsme hráli nahoře v zasedací místnosti, která mimochodem svým prostředím plně reprezentuje obec Vlčnov, kde vedle našich stolů se hrála 2 liga, a bylo se na co koukat.
    Naši hráči v klubových dresech, soupeři z Brna v klubových dresech, každý hráč dostal od sponzora tušku na psaní, byl zajištěný bufet, klobásky pro hráče. Myslím si, že jsme jako klub předvedli profesionální úroveň. Takže pochvalu
    určitě zaslouží organizace k zápasu a především vlčnovské A, které dokázalo odremizovat favorita soutěže. VO

    Odpovědět

Napsat komentář