Jak viděl svět v roce 2013 Magnuse Carlsena?

 
Magnus Carlsen

Představte si člověka, který promýšlí čtyřicet tahů dopředu, ve dvou letech skládal puzzle a v pěti znal hlavní města i vlajky států celého světa. Génia od šachových figur, jenž je aktivní na Twitteru, nechal se fotografovat jako model s herečkou Liv Tylerovou a nechybělo mnoho, aby hrál ve filmu Star Trek. Tím vším je MAGNUS CARLSEN – dvaadvacetiletý génius, který oslnil svět.

 
 

 
 

Bývaly to bitvy, u nichž se otřásaly dámy (nejen) na šachovnici. Z očí létaly blesky a význační političtí činitelé se v horních řadách hlediště nervózně potili. Kdysi …

Když Bobby Fischer bojoval s Borisem Spasským v dobách studené války, v éře, kdy Anatolij Karpov válčil s Garrim Kasparovem. Nebo když před sedmi lety Veselin Topalov padl s Vladimirem Kramnikem a zlobil se, že si soupeř pomáhal švindlem, k němuž mu údajně pomohla KGB. Letos tomu tak nebylo.

U boje o titul šachového mistra světa panoval klid. Vše bylo dopředu až příliš jasné. Indický gentleman Višvanáthan Ánand čelil chladnému seveřanovi Magnusi Carlsenovi, a když zápas skončil, jen tiše sklopil zrak. Šest let vlády „tygra z Madrásu“ skončilo. Ulovil jej v jeho vlastním prostředí „norský Mozart“.

Ještě tentýž večer skočil šťastný Carlsen do bazénu. V oble­ku, v košili, v kalhotách, se vším, s čím pár hodin předtím bojoval o šachový titul. „Konečně mistr světa,“ podělil se o svou „mokrou“ fotku s fanoušky na Twitteru. Stal se jím jako druhý nejmladší hráč v dějinách. A zřejmě jako první, jenž zvolil takto výstřední oslavu po vzoru jezdců formule 1.

Už bylo na čase, shodovali se šachoví experti. Ánand byl sice mistr světa, ale jinak mu v žebříčku FIDE patřilo až sedmé místo. To se muselo změnit! Carlsen, který podle ELO (tedy bodů v žebříčku) vládne už dva roky, by měl vyhrát také světový šampionát. Otevřít šachy světu. Aby měly svého hrdinu. 
Stalo se.

„Co udělal Ánand špatně?“ ptali se po finále reportéři legendárního Garriho Kasparova. „A co udělá špatně hrad z písku, když ho smete mořská vlna?“ opáčil jim ruský šachista. Právě on před devíti lety předpověděl, že se Magnus Carlsen stane jeho nástupcem. Že bude vládnout světu. 
Teď se jeho prorocká slova naplnila.

Za vším je paměť

S Carlsenem se poprvé Kasparov střetl v roce 2004 na turnaji v Reykjavíku. Byla to pro něj nepříjemná zkušenost a šťouchanec do ega, neboť se nepoučil, když ten kluk, co seděl naproti němu a neměl ani občanku, krátce předtím senzačně porazil Anatolije Karpova. Takže teď jen sledoval toho blonďatého mladíka, jak si pohrává s džusem a dostává ho do takové šlamastyky, že byl nakonec rád za remízu.

Když pak Carlsena viděl hrát český šachista Lubomír Kaválek, napsal ve svém sloupku v listu Washington Post: „Ten kluk je šachový Mozart.“

Vznikla přezdívka pro génia (dalšími jsou šachový Harry Potter nebo šachový Justin Bieber), jenž si byl už ve dvou letech schopný postavit puzzle a v pěti ze sebe sypal hlavní města, počet obyvatel i popis vlajek všech zemí na světě. Tím žil do chvíle, než před něj otec Henrik položil šachovnici s figurkami.

„Zprvu ho to moc nebavilo, myslel jsem si, že to nebude hra pro něj. Nechal jsem ho proto být. Víte, Magnus se nesměl do ničeho nutit,“ přiznal později Henrik Carlsen.

Jenže jeho syn se vzápětí do šachů zbláznil. „Měl dar se pro něco nadchnout a třeba několik hodin bez přestávky se na takovou věc soustředit. Nemůžu říct, že by byl od přírody kdovíjaký dříč, protože měl i línější období. Když si ale řekl, že něco udělá, nic ho nezastavilo,“ vypráví Carlsenova druhá šachová oběť.

Tou první byla Magnusova starší sestra Ellen.

V Norsku, kde spíše zakopnete o lyžaře, biatlonisty, házenkáře či fotbalisty, se tak narodil fenomén, který si už ve dvanácti letech zabalil batoh a rok objížděl evropské turnaje, jež kombinoval s návštěvami památek a muzeí. Dobrá alternativa pro základní školu …

I když co se Carlsena týče, tomu k srdci nepřirostla ani pozdější studia na věhlasných univerzitách. Chodil na dvě, ani jednu nedokončil. „Jsem tvrdohlavý. Vyrůstal jsem mezi samými sestrami, musel jsem takový být,“ popisoval to sám Carlsen. „Rodiče třeba chtěli, abych chodil do různých škol, ale mě to přestalo bavit, ztratil jsem o ně zájem. Nedával jsem pozor a spíš mě to nudilo. Ne že by výuka byla příliš lehká. Jednoduše mě nezajímala.“
Jenže k čemu univerzity?

Ve věku třinácti let, čtyř měsíců a sedmadvaceti dní se Magnus Carlsen stal druhým nejmladším (teď už je třetím po Sergeji Karjakinovi a Parimarjanu Negim) šachovým velmistrem v historii a lidé se pozastavovali nad jeho logikou, inteligencí, a především bezednou pamětí.

„Začínal trochu později, než je optimální věk, ale zároveň měl skvělý základ ve své paměti. To, co přečetl, si také pamatoval a uměl to použít. Zázračných dětí už tu byla spousta, ale u něj se talent skloubil s ochotou tvrdě pracovat,“ vysvětluje předseda Českého šachového svazu Viktor Novotný.

Když o něm v roce 2005 norský režisér Øyvind Asbjørnsen točil dokument Šachový princ, zeptal se ho: „Myslíš, že jednou všechny porazíš?“ 
„Jo,“ zakřenil se Magnus na kameru a dodal: „Chci být mistrem světa. Do roku 2020.“

Stihl to ještě o sedm let dřív. A mimochodem: tento dokument běžel po jeho triumfu v norské televizi v hlavním vysílacím čase.

IQ víc než 180

Pokud ho sledujete v akci, možná vás i lehce rozesměje. Za stolem sedává často rozvaleně, div neleží. Zdánlivě budí dojem, že se nudí. Carlsen přiznává, že vidí i čtyřicet tahů dopředu, přičemž si pamatuje tahy z více než dvou tisíc zápasů. Jeho IQ prý momentálně převyšuje hranici 180.  
Na simultánkách se klidně posadí zády k šachovnici nebo je schopný hrát se zavázanýma očima s deseti hráči najednou. Nemusí se na rozložení figur dívat, dokáže si průběh hry v hlavě pamatovat a představit. „Když se na šachy soustředíte a máte je nastudované, jde to i takto. Jedna z krás této hry je, že ani nepotřebujete šachovnici k tomu, abyste mohli hrát nebo analyzovat,“ tvrdí.

V únoru letošního roku se stal s nasbíraným počtem 2872 ELO bodů historickým rekordmanem žebříčku, když překonal i dosavadní maximum Garriho Kasparova. To už měli oba za sebou další vzájemnou zkušenost: tentokrát když se Kasparov ujal norského mladíka jako trenér. 
Carlsen díky ruskému šachistovi zdokonalil úvody her. Když se po více než roce rozešli, mrzelo to víc Kasparova. „Myslím, že jsme to ale ukončili v dobrém,“ dušuje se dnes Carlsen.

Jakým stylem se tedy prezentuje? Je útočný? Hraje agresívně? Nátlakově?
„Právě že ne. Většinou vyhledává strategické bitvy spíš než přestřelky. Hraje dobře pozičně, nedělá chyby a umí skvěle koncovky. I ve světovém finále s Ánandem rozhodl pátou a šestou partii v koncovce, v níž pokaždé soupeře obelstil. Umí být klidný, vyrovnaný a není psychicky labilní,“ říká o něm přední český šachista Viktor Láznička a předseda šachového svazu Novotný přikyvuje: „Co se týče srovnání se starou školou, připomíná mi Josého Raúla Capa­blanku, jenž vládl světovému šachu v letech 1921 až 1927 a kterého také charakterizovala skvělá taktika a koncovky. Mnozí ho měli za neporazitelného a správnou taktiku proti němu našel až Alexander Aljechin, jenž ho vylákal z jeho jistých pozic do těch nejasných a zamotaných, kde mohl i takový hráč uklouznout.“

Stejně jako se Capablankovi svého času říkalo Lidský stroj, je i Carlsen považován za nemilosrdného hráče s kalkulačkou v hlavě. Sám přiznává, že je flegmatik, který nemá rád konflikty, jak ale usedne k šachovnici, spínač v jeho hlavě přepne na jiný mód. „Nepovažuju se za génia, jsem jen hodně dobrý v tom, co dělám. Soupeře nikdy nelituju. Někteří lidé si myslí, že když jejich protivník hraje dobře, není ostuda s ním prohrát. To neberu, musíte být nemilosrdný.“

Herec, model, sexidol

Jenže ten pravý šachový unikát teprve přichází. Variabilita Carlsenovy osobnosti má totiž i výjimečný přesah mimo šachovou komunitu. A mladý Nor může díky němu lehce zbořit předsudky veřejnosti o šachu coby prostředí plném antisportovců, nepraktických lidí a podivínů.

Magnus hraje fotbal, basketbal, tenis, squash, golf, volejbal, běhá na lyžích, leze po skalách, skáče z výšek do vody, jezdí na vodním skútru a netají se tím, že vedle každodenního čtyřhodinového šachového tréninku sáhne i po komiksech s kačerem Donaldem nebo si zahraje on-line poker.

„Mám tendenci být líný, třeba se rád prospím až do oběda, protože hodně mých kamarádů je tou dobou v práci,“ vypravuje. „Ne že by mě ze šachů bolela hlava, ale někdy je těžké se na ně soustředit sedm hodin v kuse a sedět na jednom místě,“ pokračuje Carlsen, ze kterého se rychle stala celebrita globálního významu.

Navíc se chová jako dokonalý vrcholový sportovec. Posiluje, hlídá si správnou regeneraci, spánek i ideální životosprávu. „Především jím zdravě, žádné rychlé sacharidy, které by mě nakoply a pak zase utlumily. Poslední jídlo si dávám nejpozději hodinu a půl před zápasem,“ vysvětluje. 
Skoro jako fotbalista Cristiano Ronaldo. Společnou fotku si tenhle vášnivý fanda Realu Madrid nedávno vložil na Twitter.

Většinou je to ale naopak, ostatní se chtějí fotit s ním. Slavný režisér J. J. Abrams mu dokonce nabídl roli šachového génia ve filmu Star Trek. Carlsen musel odmítnout, protože nedostal americké pracovní povolení. Zato před třemi lety kývl na reklamní kampaň oděvní společnosti G-Star Raw, vystupoval v ní po boku herečky Liv Tylerové, známé z filmů Armageddon a Pán prstenů.

„Magnusi, jestlipak na ni ještě máte soukromé číslo, co jste od ní dostal?“ zeptali se ho. „Ne, ne, mám v telefonu jen pár čísel, protože ho pořád někde ztrácím,“ prohodil šachista napůl pobaveně, napůl omluvně.
Magazín Time ho letos umístil do stovky nejvlivnějších lidí světa, Cosmopolitan ho zase označil za jednoho z nejvíce sexy mužů na planetě. A rada pro dámy, které by ho chtěly zaujmout? Musíte být hezká, mladá, ale hlavně se s ním nesmíte bavit o šachách.

„Fakt nemám rád momenty, kdy jdu ven a zastaví mě nějaké dívky s tím, že si se mnou chtějí povídat o tom, jak jako děti hrály šachy se svým dědou. To nedávám, je to nudné. Chci se také bavit o něčem jiném než o šachách,“ říká Carlsen.   Na vážnou známost zatím nepomýšlí. Kariéra a cestování po světě (prý tráví dvě stě dní v roce mimo domov) mají zatím přednost.

Začíná nová éra

Říká se, že teprve s Carlsenem vstoupily šachy do nového tisíciletí. Pootevřel jim dveře na cestě k širší veřejnosti. Ukazuje, jak upoutat zájem fanoušků i sponzorů.

Jen za minulý rok získal díky spolupráci s partnery 1,2 miliónu dolarů (asi 18 miliónů korun). „Všichni doufáme, že šachům pomůže. Pracuje s moderním marketingem, je akční na Twitteru a je díky tomu všemu také populárnější.“ říká Viktor Novotný.

Čím může sponzory přitahovat? V čem tkví jeho marketingová hodnota?

Jen za titul mistra světa obdržel mladý Nor milión eur a stal se prvním „Evropanem západního ražení“, jenž po Bobbym Fischerovi titul získal. Je mladý, jde s dobou, má charisma a může být vzorem pro všechny začínající hráče.

Už dnes připomíná jeho sako, které si bere k šachovnici, golfové oblečení. Má na něm logo právnické firmy, norských novin nebo věhlasné banky. Kdepak, čas vážného odstupu a aristokratické image z dob Fischera, Karpova a Kasparova definitivně minul.

A není to jen marketing. Nutností je dnes i čím dál větší spolupráce s umělou inteligencí – počítači.

Zatímco jeho předchůdci ze staré školy si partie zdlouhavě analyzovali z knih nebo vlastních poznámek v sešitech, současní talentovaní mladíci s Carlsenem v čele posouvají své možnosti a limity celé hry díky vyspělým počítačovým programům. Není náhodou, že na žebříčku FIDE má aktuálně Nor před druhým Levonem Aronianem náskok propastných devětašedesát ELO bodů.

„Ano, počítač používám, abych analyzoval svoje začátky her. Na turnaji ho ale s sebou nemám, na ten jdu s vědomím, že jsem nejlepší,“ říká Carlsen. „A počítač neberu ani jako soupeře, mnohem víc mě vzrušuje, když porážím lidi. Navíc mě nebaví s počítači hrát. Když ho porazím, je mi to jedno. Když s ním naopak prohraju, mrzí mě to dvojnásob,“ vysvětluje norský šachista. 
Vydrží DO ROKU 2028?

Už ve třinácti letech mu předpovídali, že se stane mistrem světa. Když jím nyní je, spekuluje se o tom, jak dlouho by jím měl zůstat. A jaké hranice ještě může pokořit?

„Je světová jednička a jeho náskok před všemi je poměrně výrazný. Za pět let sice může přijít zas někdo jiný, ale v tuhle chvíli bych věřil tomu, že má potenciál vládnout klidně deset až patnáct let,“ přemítá Viktor Novotný a Viktor Láznička ho doplňuje: „Myslím, že to bude dlouhá éra. Talentů je hodně, ale abyste byl mistr světa, potřebujete něco speciálního, což Magnus přesně má. Pokud bude chtít, může kralovat deset i patnáct let. Záleží také na jeho motivaci, jestli nebude mít jiné zájmy. Ale pokud bude chtít, tak schopnosti na to má,“ podotýká respektovaný český šachista. 

Když v posledních šesti letech vládl světovému šachu Višvanáthan Ánand přispěl k masívnímu rozvoji této hry v Indii. Vyvolá Carlsen podobný boom i ve Skandinávii? Nebo v celé západní Evropě a USA? To je teď těžké předvídat. Vláda mladého Nora teprve začíná.

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73352/magnus-carlsen.html

Napsat komentář