Trénink – Jana Moštěka

 

 

 

 

 

Zdravím všechny, šachová sezóna nám skončila, ale to neznemená, aby jsme přestali naši šachovou hru i nadále rozvýjet a zlepšovat třeba na letní šachové turnaje nebo jako přípravu na další sezónu. Já s trenérem jsme se rozhodli, že zapracujeme na největší slabině a věřím, že je to nejtěžší věc šachové hry a to střední hra. Přesněji se v mém případě jedná o zlepšení praktické hry ve střední hře. Kdo by měl chuť si chvilku pochodit v mých trénikových botách a potrénovat a tím i zjistit ci říct, že už něco z šachové hry známe a pak příjde tento trénink a zjistíme že toho je tolik. Tak pokud chete můžete se pokusit najít správné řešení v daných pozicích.

Trénink na tahy zpátky!

Název kapitoly pro vás může být velkou nápovědou. Mně se povedlo ze 3 pozic vyřešit správně 2 pozice uvidím, jak se to podaří vám.

Co by jste v této pozici zahráli za bílého??? Je nutné zjistit, jaký je plán černého v takovéto pozici.

 

Co by jste zde zahráli za černého??? Důležité je zhodnotit danou pozici a pak se pokusit ubránit danou pozici černého.

 

Černý na tahu??? Poslední tahy v partii byly za černého Jg6 a na to bílý zahrál Dd3. Co má nyní zahrát černý??? Je nutné zjistit čím pohrozil bílý posledním tahem???

 

Dále je ukázáno správné řešení první ale zkuste řešení napsat do komentáře.

 

 

 

 

 

 

Správný tah 1. Jg1!! plán černého je zahrát e5 a na diagramu dále vidíte důvod tahu Jg1 bílého převod jezdce na slabé pole f5.

 

Správný tah černého je 1. …Vc7!! a to proč protože příjde tato varianta.
1. … Vc7!!, 2. Jxd4 Jd5, 3. De4 a nyní Jf6! De2 Jd5 a partie skončila remizou

 

Bílý posledním tahem Dd3 zaútočil na slabé pole černého d7 a tak je nejlepší přiznat chybu, že jsme zahráli předchozí tah špatně Jg6? byla chyba a je nutné se vrátit zpět Jf8!

Napsat komentář