Šachová i zpěvná Budapešť

Maďarský velmistr Lajos Portisch oslavil v dubnu 82.narozeniny 

K dysi Sovětský svaz, dnes Rusko a Ukrajina, a také Čína, Indie a Spojené státy jsou šachovými velmocemi. Většina z nich jsou velmocemi iv politickém smyslu a vzhledem k jejich velikosti nikoho moc nepřekvapí, že dominují i šachu. Přesto pro mě jsou šachovými ráji tři jiné a mnohem menší země.

 

 

První je Arménie, kde jsou šachoví velmistři populární stejně jako u nás hokejisté po Naganu a která má dva své potomky mezi šestnáctkou mistrů světa šachové historie.

Druhý Island, země s největší hustotou velmistrů na tisíc obyvatel a země, která poskytla azyl psychicky nemocnému stárnoucímu Bobbymu Fischerovi, když ho Američané chtěli zavřít do vězení.

A třetí zemí šachu zaslíbenou je Maďarsko, v jehož hlavním městě žila nejen nejlepší šachistka všech dob Judita Polgárová, ale také slavný šachista a bonviván Andor Lilienthal či kde se pár let skrýval i již zmíněný Bobby Fischer.

A v Budapešti stále dosud žije jeden z nejlepších šachistů druhé poloviny dvacátého století, sedminásobný účastník turnajů kandidátů mistrovství světa Lajos Portisch, který minulý týden oslavil 80. narozeniny.

Hrál na dvanácti mezipásmových turnajích v řadě, dvacetkrát reprezentoval Maďarko na šachových olympiádách a pomohl mu vyhrát jednu zlatou, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Přestože zároveň vyhrál i řadu individuálních mezinárodních turnajů (například Sarajevo 1963, Wijk aan Zee 1972 či Las Palmas 1972), nebyl nikdy považován za zvláště talentovaného šachistu. Spíše za extrémně pracovitého a herně nudného. Chtěl bych mít tak málo šachového talentu jako on a předvádět tak nudné šachy… Posuďte sami.

PORTISCH–ORAVEC
Szombathely 1952

1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 e6 5.Jc3 a6 6.Se2 Sc5 7.Se3 Df6? Černý sice potřetí napadá bílého jezdce na d4, ale dovoluje mu krásnou malou kombinaci.

8.Jxe6! Jezdce nelze sebrat, protože visí střelec na c5 a černý by zůstal bez pěšce.

8…Sxe3 9.Jc7+ Kd8 10.fxe3 a černý se může vzdát, protože jezdce na c7 nemůže vzít kvůli vidličce 10…Kxc7? 11.Jd5+.

O patnáct let později na mezipásmovém turnaji v Sousse byl obětí hezké Portischovy kombinace český velmistr Lubomír Kaválek.

KAVÁLEK–PORTISCH
Sousse 1967

28…Dd2!! 29.Jxh6+ Dámu si bílý vzít nemohl, protože by dostal mat věží na první řadě 29.Vxd2?? Ve1# .

29…Kf8 30.Vf1 Ve1 a bílý se může vzdát, protože buď po 31.f3 dojde k výměně těžkých figur a černý snadno vyhraje koncovku střelce protijezdci s pěšcovou převahou na dámském křídle, anebo po 31.Dg4 ztratí bílý jezdce na h6.

Šachová i zpěvná Budapešť

Napsat komentář