Karel Opočenský – první český profesionál.

Výsledek obrázku pro Karel Opočenský sachy

Karel Opočenský

*7.února 1892 v Mostě v rodině váženého mistra zednického, jako prostřední ze sedmi dětí. A jeho otec musel být opravdu velmi šikovný a žádaný řemeslník, protože všechny své děti nechal studovat.

 

 

Karla poslal na Reálné gymnázium v Praze na Vinohradech. Ten už tehdy ovládal trochu šachy, ale (jako i současní studenti) hrával se spolužáky při vyučování pod lavicí a po vyučování na lavičce v Riegrových sadech. V 18. letech se v kavárně Royal setkal s básníkem Otakarem Theerem, který se stal jeho prvním šachovým učitelem. Po maturitě v roce 1910 se na přání otce zapsal na techniku. Jeho starší bratr Jan ho přivedl mezi své známé do „Šachového klubu Dobruský“, který v té době měl témeř 200 členů. Zde vedl Karlovy první vážné šachové kroky první český mezinárodní mistr Otakar Pavelka.

Jeho 1. turnaj byl klubový přebor 3.třídy v r.1910, který s přehledem vyhrál, na jaře 1911 byl zařazen do smíšeného turnaje druho – a prvotřídních hráčů a i ten vyhrál se ziskem 9.bodů z 11 partií. Získal tak 1. třídu, funkci zapisovatele v klubu a velké uznání v Časopise českých šachistů, který napsal: „Překvapující úspěch pana Opočenského není snad náhodný a příští turnaj klubovní nebo sjezdový ukáže prvotřídnost mladistvého vítěze“. Tento úspěch měl ale v jeho životě i stinnou stránku – začal se více věnovat šachu než studiu a musel z techniky odejít, čímž proti sobě nesmiřitelně popudil otce…..

Přskočme nyní do r.1919, kdy pracoval jako účetní v Komárně a Lubochni začal psát knihu „Metodika šachu“, která byla vydána v r.1923. Po návratu do Prahy se stal externím redaktorem ČTK. V dalších letech se zúčastnil mnoha turnajů, např.ve Vídni, Paříži, Hastingsu atd. Hrál na 4. Olympiádách r.1931 v Praze, r.1933 ve Folkestone (USA), r.1935 ve Varšavě a r.1939 v Buenos Aires (tam už naše družstvo muselo hrát jako Protektorát Čechy a Morava.) Několikrát vyhrál mistrovství ČSR. Postupně se stal uznávaným rozhodčím, autorem několika šach. knih, vydavatelem šach. periodik atd., atd.

Spoluautor jeho knih p.Vítězslav Houška o něm napsal:

„K. Opočenský strávil u šachovnice celý život. Šach byl jeho jediným koníčkem a vlastně i jediným povoláním. Redigoval nesčetné šach. rubriky, referoval o turnajích ze všech koutů světa, absolvoval staré turnaje a bitvy, znal všechny šach.velmistry a šampiony, byl rozhodčím světových turnajů a bojů o titul mistra světa, toulal se světem sám se svým kumpánem, jímž byl nejlepší šachista světa Alexandr Alechin. Byl šachovou institucí – všechny šach. figurky a všichni velikáni šachového světa ho uznávali za velikána šachových dějin….“

Zemřel 16.listopadu v Praze ve věku 83 let.

 

Olympiáda v Buenos Aires, 1939 . Naše výprava musela hrát pod hlavičkou „Protektorát Čechy a Morava“ Odleva:

F.Zíta, J.Foltys, K.Skalička, Beatrix Janečková (tlumočnice), K.Opočenský a J.Pelikán
Opočenský sehrál velkou spoustu krásných partií, komentátorovou morální povinností je prezentovat zde partii, kterou „Velký Opo “ vyhrál nad mistrem světa, A. Aljechinem. Partie byla hrána v Mnichově r.1941

http://glocksach.ic.cz/karel-opocensky-prvni-cesky-profesional/

1 komentář u „Karel Opočenský – první český profesionál.“

  1. Zdravím, vidím jen jednu fotku, nevidím rok, kdy zemřel (musel bych počítat), Janečková byla Blažena a hrála souběžně Mistrovství světa žen. Vidím tu tedy pár zmateností, což je škoda. Opět jistá nesolidnost, co kazí dobré dílo.

    Odpovědět

Napsat komentář