Zápas Vlčnov B – Francova Lhota

Dne 9.01.2022 tým Vlčnov B sehrál svůj první šachový zápas v roce 2022. Doma jsme přivítali silný tým Francovi Lhoty, který hrává ve stabilně silné sestavě. Na tento zápas se nám konečně podařilo poprvé postavit to nejlepší co jsme mohli. Nekřížil se nám zápas s 1.ligou-východ a všichni hráči měli čas na tento zápas nastoupit. Chtěl bych všem hráčům poděkovat za vzornou reprezentaci oddílu, byl to opravdu velmi dobře hraný zápas. Dále v článku se podíváme na jednotlivé šachovnice.

Na první šachovnici hrál odchovanec šachového oddílu Kunovic Kryštof Mikuláš Trávníček, kde ho rozhodně trénovali velmi dobře, protože hraje opravdu velmi vyrovnané partie, jak v A tak i B-týmu Vlčnova. V dnešním zápase po odehrání nenáročného zahájení se po výměnách 3 lehkých figur a jednoho páru věží soupeři nakonec domluvili na remize ve vyrovnané pozici.

Na druhé šachovnici hrál útočník Petr Kapusta, který rozehrál svou partii velmi dobře a hrála se vyrovnaná pozice s o trochu příjemnější pozicí pro bílého s pěšcovou převahou 3 na 2 na dámském křídle. Nejtěžší okamžik nastal při řešení pozice v přechodu do koncovky a výměně dam, bohužel zde se náš soupeř nerozhodl pro ideální řešení, minimální z lidského hlediska. Možná se pozice i po špatném nebo sporném rozhodnutí dala udržet, ale při přesné hře. (Místo toho se měl rozhodnout pro jiné řešení pozice). V koncovce soupeř získal pěšce a pak svou převahu ze střední hry, teď už 3 na 1 na dámském křídle uplatnil. A partii vyhrál.

Na 3.šachovnici hrál Jarda Buráň, který opět posílil náš tým, což bylo rozhodně potřeba v takto vyrovnaném zápase. Zde se rozehrálo zahájení, v které stál bílý o něco lépe díky vybudovanému centru a prostoru, ale nejspíše to nebylo až tak rozhodující a nakonec partie skončila remízou.

Na 4.šacchovnici hrála naše nové posila Josef Hudaček, který podle mně svou partii nerozehrál úplně nejlépe, jelikož hlavním plánem černého v daném zahájení je zahrát rychle c5 a otevřít svého střelce z b7, to se bohužel v zahájení a pak ani ve střední hře rychle nepovedlo a proto stál černý v pozici hůř. Nakonec toho postupně soupeř využíval a vylepšoval si figurky a pak taktickou zápletkou získal materiál a výhodu v pozici a nakonec partii vyhrál.

Na 5.šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) zahájení se mi povedlo rozehrát dobře a hned v přechodu zahájení střední hra se mi podařilo na soupeře velmi pěkně zatlačit, kde jsem získal pohodlnější hru s tlakem na černou pozici a pasivními figurami černého. Pak jsem se v určité fázi partie rozhodl pro špatné řešení. Rozhodl jsem se, když mám figury aktivní, ale soupeř ne, že otevřu pozici, ale bohužel to nebylo tak lehké. Ještě po mém řešení jsem měl obětovat pěšce, kterého bych hned získal, abych uvedl figury soupeře opět do disharmonie. Nakonec jsem se dostal do vyrovnané pozici, ve které jsem ztratil pěšce, kterého jsem mohl získat hned zpět, ale nevím proč jsem potáhl druhou věží než jsem měl a byl jsem v koncovce s pěšcem  méně a řítil se do prohry. Nakonec se mi ještě povedlo své figury včetně krále co nejvíce aktivizovat a po nepřesném tahu soupeře jsem mohl konečně trochu zaútočit i já a díky malému času soupeř přijal nabídku remis.

Na 6.šachovnici hrál pan Knotek, který hraje tuto sezónu skvěle, hraje vyrovnané pozice, kde využívá každé pochybení soupeře. V zahájení rozhodně nestál bílý špatně, podařilo se mu prosadit tah e4, který byl pro danou pozici důležitý, ale pak už se nerozhodl, jestli si otevře sloupec nebo soupeři zhorší figurky a vezme si zase více prostoru a bude hrát na dámském křídle. Ve střední hře se bílému povedlo dostat svého jezdce na pole c5, které zatím nebylo, slabé. Pak se, ale podle mně rozhodl pro špatné řešení pozice a vyměnil svého dobrého střelce za černého dobrého koně, soupeři zdvojil pěšce v centru, ale zároveň si tím nechal koně vyhnat z pole c5 a v dané pozici pak zůstal černému černopolný střelec a bílému kůň, která nemá opěrné pole a to je hodně velká nevýhoda. Pak začal pan Knotek velmi pěkně tlačit na královském křídle s věží po 5.řadě a svou dámou. To ještě bílý vykryl výměnami na f-sloupci, ale otevřel ho na sebe v ten nejhorší možný moment. Po sérii výměn na f-sloupci, se povedlo černému dostat aktivně černou dámu do týlu soupeře a získat pěšce. Pak už to zahrál náš hráč velmi zkušeně a nakonec partii vyhrál.

Na 7.šachovnici hrál bílými figurami Milan Flekač, který získal ze zahájení malou výhodu a i zde se hodně figur vyměnilo (3 lehké figury). Pozice byla příjemnější pro bílého s o něco větším prostorem. Pozic byla stále vyrovnaná, ale prohrávali jsme 1:2 tak jsme museli zkusit zabojovat. A bojoval opravdu skvěle, protože v těchto pozicích má opravdu velkou praxi a využil chybu soupeře, kde si vytvořil volného pěšce na a-sloupci a jezdce takovéto pěšce velmi složitě chytá. Už pak stačilo soupeře dostat jen do nevýhody tahu a jít si pro vítězství v partii. Gratulace.

Na 8.šachovnici hrál černými figurami Petr Kadlčík, kterému se velmi dobře povedlo rozehrát zahájení. A myslím si, že soupeř ho nezahrál přesně podle teorie, protože černý velmi rychle vyrovnal. První vyměnil výborného bělopolného střelce soupeře za jezdce a pak ještě zahrál důležitý tah d5, aby se zbavil opožděného pěšce na d6. A toto když se černému povede nemůže stát špatně. Nakonec Petr nabídl po tahu d5 remis a soupeř ji po dlouhé době přijal.

 

Nakonec si myslím, že zápas dopadl dobře pro obě strany a i-když to na začátku nebylo na předních deskách tak špatně tak se to povedlo bojovností otočit a výsledek 4-4 je rozhodně velmi dobrý.

Napsat komentář