Vlci prošli křest ohněm

Článek o zápasu Vlčnova A v sobotu a v neděli s týmy ŠK Slavoj Poruba B a A.

Po bezproblémovém sobotním vítězství nad zálohou  Poruby se naše Áčko utkalo
s největším favoritem soutěže Slavojem Porubou „A“. Tomu, že to byl zápas
jako břitva odpovídají soupisky týmů. 6GM, 6IM, 2FM a pouze 2 netitulovaní
vlčnovští hráči, kteří měli být “ potravou pro děla „, ale opak byl pravdou.
Dále by bylo vhodné podotknout, že v zápasu se utkalo 5 současných či
bývalých olympioniků( zkuste uhádnout kteří). Utkání začalo malou úsměvnou
příhodou, kdy porubský Bobby si stěžoval na nevhodnou židli, okamžitě se 
mně vybavila stížnost jeho slavnějšího předchůdce Bobbyho Fischera v zápase
o mistra světa v roce 1972. Zde byla žádost okamžitě vyslyšena a svou židli
jsem Robertovi nabídl, protože na židli na které seděl jsem v sobotu, jsem
celkem hezky vyhrál a jak víte šachisté jsou velmi pověrčiví, zřejmě i z
tohoto důvodu jsem byl s díky odmítnut.:-) To však bylo z našeho vítězného
zápasu Slavoj Poruba – TJ Vlčnov 3 1/2 -4 1/2 na dlouhou dobu vše veselé.

Soupeř se do nás pustil zostra a zhruba po dvou hodinách to nevypadalo vůbec
růžově. Prakticky všichni naši hráči si prožili své peklo.  Pojďme se
podívat jak se zápas dál vyvíjel.


GM Jan Krejčí hrající černými stál s GM Kempinskim horší a nakonec manko pěšce vyvážil v koncovce aktivitou a partii zremizoval.

Na dvojce si IM Vojtěch Zwardoň připravil bílými velmi tajemnou variantu,  kterou GM Bobrase přinutil k dlouhým dumám, ale to bylo tak všechno a Vojta musel zachraňovat remízu dokonce v poslední partii zápasu, která rozhodla o našem vítězství.


Černými hrající GM Miki Maník chtěl ošálit GM Jakubowského, ale stál celou partii na pokraji prohry a přijetí nabídky remízy soupeřem bylo pro něho vysvobozením, protože počítač si v závěrečné pozici chrochtá +2 pro soupeře.


IM Pavel Zpěvák si bílými připravil variantu na neortodoxně hrajícího IM Richarda Biolka, ten mu do ní spadl, ovšem po několika nepřesných tazích bílého se karta začla obracet a jediný, kdo mohl hrát na výhru byl černý.
Proč černý přijal remiz ví jen snad vedoucí družstva Peťa Dostál.

Vše se obrátilo na páté šachovnici, kde IM David Kaňovský tak dlouho v lepší pozici masíroval Adama Gabriela až se Adam vzpamatoval a geniální obranou vyzval soupeře k hlubokému zamyšlení, což soupeř vyslyšel a překročil čas. Nutno však podotknout, že již v horší pozici.

FM Josef Mudrák vyfasoval svého neoblíbeného soupeře GM Roberta Bobbyho Cveka, kterého ještě nikdy neporazil. Snad i proto začal zahájení trochu mimo knihovnu, ale hlavně žádné velké akce. Myslím si, že partie skončila spravedlivou remízou i když Robert stál určitě o něco lépe.

Super hrdinou zápasu se stal Mikuláš Kryštof Trávníček, který černými eliminoval FM Jana Malíka. Honza se pokoušel získat iniciativu jeho typickým způsobem, ale přehlédl drobnou taktiku- Miki místo výměny věží posunul věž na nechráněné pole na 2. řadu a využil slabosti 1. řady bílého. Dále několika přesnými tahy chytl soupeřovi dámu prakticky
uprostřed šachovnice a jeho neuvěřitelně přesná hra vyvrcholila fantastickou kombinací jíž převedl partii do snadno vyhrané pěšcové koncovky. Prostě klobouček.

Poslední šachovnice podle mě rozhodla o výsledku zápasu. Hosté zřejmě vsadili na to, že IM Lukáš Klíma černými brzy porazí IM Milana Babulu. Ano černý stojí na výhru, ale Milan vzdoruje seč mu síly stačí a vytoužená jednička ne a ne přibýt do zápisu, snad i proto čtyři partie skončily jinak než měly. Proto Milane alespoň za mne VELKÉ DÍKY.

Tak jsme v obou zápasech bodovali, snad nás to trochu naladilo a radši již
držím hubu.

FM Josef Mudrák

Napsat komentář