Krajský přebor-Zlín: zápas Vlčnov B – Zlín B

Šachovou sezónu jsme zahájili v nové šachovně, kde jsme sehráli první zápas šachové sezóny 2022/2023 proti týmu Zlín B. V sestavě jsme byli oslabeni, protože někteří naši hráči museli hrát za A-tým a jiní hráči bohužel byli mimo republiku, ale i tak jsme se pokusili proti silnějšímu týmu zabojovat. Níže se podíváme na průběh zápasu.

Na 1.šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk), kde jsem hrál bílými s Miroslavem Kociánem. V zahájení se neděli žádné záludnosti a partie přešla rychle do klidné a vyrovnané střední hry. pak jsem bohužel v přechodu ze střední hry do koncovky udělal několik nepřesností a dostal se do horší pozice v koncovce, kterou jsem se snažil udržet. Nakonec podle mně můj soupeř chtěl svou převahu na královském křídle, což byl správný plán uplatňovat moc rychle a podařilo se mi dostat do pozice i dle pc, kde je pozice v hodnocení 0.00, bohužel i takovou pozici je někdy možné prohrát a to se stalo mně. Bohužel upřímně cítíte v takových pozicích, že je to remis a už jen čekáte až partie skončí, ale ne vždy tomu tak je. Svou partii jsem dohrával, jako poslední a mrzí mně, že jsem to neudržel.

Na 2.šachovnici hrál černými figurami Jirka Kolouch proti Jakubu Mařákovi, kde se sehrálo atypické zahájení a přešlo se do střední hry, kde černý hrál na dámském křídle a bílý na královském, kde byli schování oba králové. Nakonec vymyslel bílý velmi zajímavou oběť materiálu na královském křídle a s útokem po volném h-sloupci bez obranných černých figur u krále to bohužel nedopadlo dobře.

Na 3. šachovnici hrál bílými Josef Knotek s Miroslavem Veselým, kde se rozehrálo vyrovnané zahájení i začátek střední hry. Černý se snažil o aktivitu na královském křídle nástupem svých pěšců a pan Knotek vsadil na tlak v centru, volný d-sloupce a obsazení ho. Nakonec po výměnách se ukázal tento plán, jako mnohem lepší. Jelikož do koncovky zůstaly bílému aktivnější figury, kde nakonec svou výhodu bílý i uplatnil. Pro nás jediná výhra v zápasu a skvělý výkon!

Na 4.šachovnici hrál černými Milan Flekač s Jiřím Palicou, kde se taky v zahájení zahrálo trochu atypicky a po přechodu ze zahájení a střední hry mi přišlo, že černý je bohužel pod tlakem bílých figur má méně prostoru a je otázka, jestli má šance nějak se z toho dostat. Nakonec po výměně silných figur černého a ponechání těch neaktivních se bohužel větší prostor a aktivita bílých figur projevila.

Na 5.šachovnici hrál bílými Vlastimil Oharek s Rostislavem Svobodou a dle mně se v této partii nic moc bouřlivého neodehrálo a partie se držela v rovnováze a skončila zaslouženou remízou.

Na 6.šachovnici hrál černými Kadlčík Petr s Michalem Černým, kde po odehrání klasického zahájení se začali dít pěkné divy. Oba měli malou rošádu a bílý začal hrát aktivně na královském křídle a černý na dámském křídle. V jednu chvíli měl dokonce černý o figuru méně, která ale neměla jak utéct a byla ztracená. Nakonec se černému povedlo oslabit černého krále a vyměnit černopolného střelce, který kryl slabé pole g7 a dostal svého pěšce až na f6 a to v kombinaci z dámou nevěstí nic dobrého. Chvilka výpadku koncentrace a hrozí dvoutahový mat.

Na 7.šachovnici hrál bílými velmi bojovnou partii Jan Javor s Markem Jurčou. Aktivita na straně bílého za obětovaný materiál nevypadala ve střední hře vůbec špatně, protože černému zůstal král ve středu šachovnice na poli f8. Nakonec se bohužel něco nepovedlo nebo to možná jen vypadalo jako aktivita, ale černý všechno v pořádku vykrýval. Dostal se z problémů a získal materiální výhodu a partii bezpečně vyhrál.

Na 8.šachovnici hrál černými svou premiéru v KP-Zlín Jakub Flekač s Viktorem Šimkem, kde ta partie vůbec nebyla špatně. Hned v zahájení podle mně černý vyrovnal a tlačil na bílou pozici. Pak ve střední hře sice tlak ustal a při obrácených rošádách soupeř poškodil jeho pěšcovou strukturu, ale partie byla stále vyrovnaná. Pak bohužel nastala malá ztráta koncentrace a ztráta materiálu, kterou soupeř nakonec soupeř využil a partii vyhrál. Ale i tak velmi dobrý výkon!

 

TJ Vlčnov „B“   ŠK Zlín, z.s. „B“
Moštěk Jan K Z 1939 0 1 2053 Kocián Miroslav V Z
Kolouch Jiří H Z 1911 0 1 1846 Mařák Jakub Z
Knotek Josef H 1930 1 0 1954 Veselý Miroslav Z ZK
Flekač Milan 1928 0 1 1874 Palica Jiří Z
Oharek Vlastimil ZK 1655 ½ ½ 1975 Svoboda Rostislav K Z
Kadlčík Petr 1443 0 1 1721 Černý Michal
Javor Jan 1758 0 1 1924 Jurča Marek
Flekač Jakub 0 0 1 1558 Šimek Viktor
 

Napsat komentář