Krajský přebor Zlín: Sokol Ústí vs TJ Vlčnov B

V neděli 11.12.2022 hrál tým Vlčnov B zápas v šachové soutěži Krajský přebor Zlínského kraje, kde jsme jeli hrát proti týmu Sokol Ústí, což je vesnice vedle Vsetína a bohužel zrovna hlásili špatné počasí a na Vsetínsku, když sněží tak to není jednoduchý úkol se tam dostat. Nakonec jsme se tam dostali i o něco dříve, jelikož zápas zde začíná v 9:15. Soupeři nastoupili v přibližně stejné sestavě, jak zatím hrávají. My jsme naproti tomu byli oslabeni a tak jsme čekali vyrovnané partie.

Na první šachovnici hrál černými J.Hudaček, který měl povolenou remis se silnějším soupeřem. V zahájení získal dvojici střelců, ale král zůstal v centru a bílý v centru a na královském křídle tlačil na černou pozici. V této pozici jsme odjeli dříve z hrací místnosti, dál jsem pokračování partie neviděl, ale výsledek partie nakonec skončil remízou, což je skvělý výsledek.

Na druhé šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) s vyrovnaným soupeřem, ale já jsem měl bílé tak jsem musel v slabší sestavě zkusit bílými zabojovat o získání výhody a případně vyhrát. Nakonec má partie skončili miniaturkou, kde se soupeř nakonec vzdal před 20.tahem. Partie šla ve velmi podobném duchu, jako při zápasu s Boršicemi. Podařilo se mi zatlačit na černého krále na královském křídle v malé rošádě a soupeř nechtěl dále hrát špatnou pozici, ve které ztrácel matriál.

Na třetí šachovnici hrál černými Jirka Kolouch, který se dnes pokusil zahrát aktivní zahájení černými a nakonec z toho byl Marshalův útok, který jsem nikdy nehrál a po diskuzi po partii i Jirka si spíše vzpomínal v paměti, protože ji hrál už hodně dávno. Chvilku to vypadalo, že bílý na černého tlačí, ale tomu se povedlo aktivní figury bílého vyměnit a při stavu 0-2 pro nás nabídl remis.

Na čtvrté šachovnici hrál velmi bojovnou a aktivní partii Josef Knotek, který ve střední hře obětoval figuru, když král černého byl skoro v matové síti, ale mat jsem tam nikde okamžitě neviděl. Ten se objevil až za pár tahů. Černý nestihl dobře vyvinout dámské křídlo a dáma černého se zatoulala na pole b8 a už nemohla pomoci v obraně samotného krále na královském křídle. Nakonec velmi pěkně pan Knotek vyhrává.

Na páté šachovnici hrál černými Vlastik Oharek, který už za stavu 0,5-3,5 pro nás nabízí další remis a soupeř ji ve vyrovnané partii přijal. Pozice bílého po zahájení vypadala sice velmi dobře a černý měl střelce na b7 za hradbou svých pěšců, ale nakonec se černému povedlo tlaku zbavit a začal aktivně hrát on.

Na šesté šachovnici hrál bílými Ondra Podškubka, kde v pozici vznikl izolovaný pěšec, kde se Ondra snažil hrát aktivně figurami a černý se snažil měnit a blokovat izolovaného pěšce. Potom ve střední hře našel v pozici Ondra taktický obrat, který soupeř buď neviděl nebo špatně spočítal a na závěr varianty ztratil materiál a partii vzdal.

Na sedmé šachovnici hrál černými velmistr Garry Jenda Ondrůšek, který rozehrál partii rozhodně velmi dobře a postavil své figury aktivně do centra. Nakonec měl ve střední hře dvojici střelců a pěšce více. Ale jako týmový hráč za stavu 0,5-3,5 stejně, jako Vlastik nabídl remis a soupeř ji přijal. Za chvilku potom jsem vyhrál já (Jan Moštěk), již v jasném výsledku.

Na osmé šachovnici zahrál bílými figurami taky velmi aktivní partii Petr Kadlčík, když ho soupeř začal ve střední hře tlačit černými. Nakonec ale správně nevyhodnotil pozici a ztratil lehkou figuru za 3 pěšce. Ale bílý obsadil 7.řadu věží, dámou tlačil na pole f7 a nakonec i věž z f2 tlačila po polootevřeném sloupci na pěšce f7 a bylo vymalováno, před matem nebo ztrátou materiálu už nebylo obrany.

 

Zápas jsme tedy vyhráli až pozoruhodně rychle to jsme na začátku dne rozhodně nečekali a před koncem roku 2022 máme 9.bodů, a ještě to chce nějaký zápas vyhrát, abychom pojistili udržení v soutěži. Všem děkuji za skvěle odehraný zápas!

Napsat komentář